RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bonanzaen er over

Sist oppdatert:
Det slår supplyanalytiker fast.

OSLO KONSERTHUS (NA24): Utslagene av det kraftige oljeprisfallet og oljeselskapenes kutt i investeringsbudsjettene har nå begynt å slå inn i supplymarkedet, men effekten forventes å øke fremover som følge av bransjens plassering lenger ut i oljebransjens næringskjede.

NA24 - din næringslivsavis

Supplyanalytiker Rita Bollinger i meglerhuset RS Platou Markets sa på Marine Moneys Ship & Offshore Finance Forum torsdag at bransjen vil slite utover året og gjennom 2010. Hun ser først en økt etterspørsel i 2011. Verst ventes det å bli for subsea-fartøyene.

Har falt
RS Platou forventer imidlertid ikke et helt råttent marked, men ser for seg et middelcase.

Markedet viser allerede fall i de langsiktige ratene for ankerhåndteringsfartøyer (AHTS) og plattformforsyningsskip (PSV), samt en økende slakk i spotmarkedet i Nordsjøen.

Dette har ført til et fall i skipsverdiene på 10 til 20 prosent så langt i år, avhengig av segment, ifølge Bollinger.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Må fase ut
Fortsatt er ordrebøkene for bransjen enorme med omkring 700 supplyfartøyer i ordre, mot en flåte på 2.200 enheter. Håpet er at utfasing av eldre enheter fortsetter, omkring 40 prosent av dagens flåte er eldre enn 25 år.

Videre fortsetter nybyggene å bli forsinket, omkring 30 prosent av nybyggene har fått leveringstidspunktet skjøvet fra ett år til neste, men kanselleringene er fortsatt lave.

- Vi ser at en del av kundene sliter med finansiering, sier Bollinger.

Den store veksten i supplyflåten er også basert på å betjene alle de nye boreriggene som er i ordre. Bollinger pekte på at av de omkring 170 riggnybyggene som ligger i bøkene, er foreløpig kun tre kansellert.

Meget bekymret
Den delen av offshorefartøysektoren som virkelig bekymrer RS Platou Markets er subsea-markedet. Sektoren omfatter i dag omkring 250 fartøyer for undervannsarbeider og rørlegging, mens nybyggsordrene utgjør hele 50 prosent i forhold til eksisterende flåte.

- Vi er veldig bekymret for denne sektoren, og ser en rekke prosjekter blir utsatt, sier Bollinger.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere