RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Børsene dundrer ned

Sist oppdatert:
USA stupte i går kveld. Mens du har sovet er bildet forverret i Asia.

Den globale aksjenedturen fortsatte i Asia i natt, etter å ha dominert på begge sider av Atlanteren mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Både i Europa og USA dominerte resesjonsfrykten fullstendig i går, og børsene stupte.

De viktige indeksene i USA falt 8-9 prosent, etter svake indikatorer for utviklingen i realøkonomien strømmer inn fra i hele verden. Innkjøpssjefindekser i flere land viser markant fall i industrien. Dette viser seg nå også i Kina, hvor aktiviteten faller rekordraskt. Og det blir ikke bedre av at USA nå offisielt er i resesjon. National Bureau of Economic Research, et halvoffisielt byrå, fastslår nå at amerikansk økonomi er i resesjon, og at dette inntrådte allerede desember i fjor.

Investorene frykter en dypere global resesjon og dette bidrar til å svekke råvareprisene og å øke bekymringen for at selskapenes inntjening skal kollapse i takt med svikt i etterspørselen. Dette kom tydelig frem på asiatiske børser i natt hvor den sammenveide regionindeksen MSCI Asia-Pacific falt 4,5 prosent til 78,96 poeng.

I Japan falt verdens tredje største stålprodusent, JFE Holdings, 9,5 prosent ettersom produksjonen både i USA og Europa faller. Oljeprisen falt i går til sitt laveste på tre år, og dette bidrar til å svekke kursene i olje og oljerealterte selskaper. I Sydney falt Woodside Petroleum Ltd 10 prosent. I Australia falt referanseindeksen S&P ASX 200 4,2 prosent. Den australske sentralbanken kuttet i dag styringsrenten med ett prosentpoeng.

- Verden er i resesjon og inntektene vil i de fleste selskapene i Asia falle neste år. Asia er i god form til å overleve, men er ikke i form til å vokse, sier Hugh Young i Aberdeen Asset Management til Bloomberg News.

Nøkkeltall tirsdag (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: -4,88%
Japans Nikkei 225:- 6,35%

Hongkongs Hang Seng: - 5,03%
Kinas CSI 300: +0,24 %
Kinas Shangai Composite: -0,26%
Taiwans Taiex: -3,57 %
Sør-Koreas Kospi: - 3,35 %
Singapores Strait Times Index: - 2,16%

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere