RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UNDERSKUDD: Finansminister Siv Jensen må se at Norge i juni importerte for større verdier enn det som ble eksportert.
UNDERSKUDD: Finansminister Siv Jensen må se at Norge i juni importerte for større verdier enn det som ble eksportert. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Første handelsunderskudd på nærmere 20 år

Sist oppdatert:
I juni hadde Norge et handelsunderskudd på 750 millioner kroner, til tross for at eksporten gikk tydelig opp.

Sist gang månedsstatistikken viste underskudd, var i desember 1998.

Importen av varer i juni var på 67,0 milliarder kroner, mens eksporten endte på 66,3 milliarder, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Spesielt øker importen av varer, som utgjorde 13,2 milliarder kroner mer enn i samme måned i fjor. Ifølge SSB skyldes økningen sterk oppgang i noen få varegrupper, da spesielt konstruksjoner til oljeplattformer og fly.

– Eksporten gikk også en del opp, med 5,9 milliarder kroner. Dette skyldes økt eksport av råolje, naturgass og fastlandsvarer. Oppsummert ga dette likevel et handelsunderskudd i juni, skriver SSB.

Råoljeeksporten kom opp i 16,4 milliarder kroner i juni, 21,7 prosent mer enn i samme måned i fjor. Dette forklares med et langt større volum enn i fjor på samme tid, da det blant annet ble gjort en del vedlikeholdsarbeid.

Også eksporten av naturgass økte, med 18,1 prosent.

Har du sett disse populære videoene?

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere