RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Går mot industrislakt

Sist oppdatert:
- Hvis ikke dette tar seg opp vil mange bedrifter gå over ende, sier industritopp.

- De internasjonale markedene er trøstesløse, og det vi ser nå kommer til å bli verre, sier Knut Sunde, direktør i Norsk Industri til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Dagens industriproduksjonstall fra Statistisk sentralbyrå bekreftet at industrien er i problemer.

Les mer her: Kraftig industrifall

- Det vi ser er at store ordrereserver redder viktige norske bransjer, sier Sunde.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Blir verre enn dette
- Men vi kommer til å se at dette blir verre. Tilbakemeldingene fra våre medlemsbedrifter er trøstesløse. Hvis den internasjonale nedgangen fortsetter i noen måneder til vil vi ikke bare se at industribedrifter nedbemanner, men faktisk går over ende, fortsetter direktøren.

Så sent som i går varslet industrigiganten Norsk Hydro at mellom 250 og 300 ansatte sannsynligvis mister jobben.

Les mer her: Gigantkutt i Hydro

Sunde mener det haster med å få på plass de nødvendige tiltakene som skal være med på å redde stumpene.

- Vi har ennå ikke sett konsekvenser av bankpakken, og obligasjonsfondet har ikke en gang kommet på plass. Alt tar tid å få effektuert, og mens dette pågår ser vi dramatiske konsekvenser for selskapene som rammes, sier han.

- Imidlertid vil ikke pakkene som nå lanseres i mange land løse de fundamentale problemene. Dette er bare som medisin til en alvorlig syk pasient - den mildner bare symptomene. Vi må være forberedt på en kraftig negativ impuls for 2009 og for første del av 2010, sier Sunde til NA24.

- Bedre enn ventet
- Industriproduksjonen falt mindre enn ventet. Vi ventet en nedgang på 2,5 prosent, men den falt «bare» med 1,3 prosent, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

Andreassen sier at tallene viser at fallet i industriproduksjonen er langt bedre enn det bedriftene har rapportert i diverse undersøkelser, blant annet gjennomført av Statistisk Sentralbyrå.

- Derfor venter vi et videre fall og en betydelig reduksjon i sysselsettingen. Hittil har det vært en veldig bred nedgang, men byggebransjen er verst ute, sier Andreassen.

Økonomen mener at ingen deler av industrien vil slippe unna, med unntak av næringsmiddelindustrien.

- Mat og drikke skal vi jo ha, konstaterer Andreassen.

Hittil har de høye investeringene i oljesektoren skjermet denne sektoren for nedgang. Men det kraftige fallet i oljeprisen vil få følger også her.

- Til slitt vil fallet påvirke den oljerelaterte delen av industrien. Vi har sett toppen her, og her vil det komme en nedgang, tror Andreassen.

- Oppsummert venter vi et videre fall i industriproduksjonen i månedene som kommer, og en betydelig nedgang i sysselsettingen, fastslår Andreassen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere