RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyesterettsadvokat John Christian Elden reagerer kraftig på forslaget fra regjeringen.
Høyesterettsadvokat John Christian Elden reagerer kraftig på forslaget fra regjeringen. Foto: Helle Frost (Mediehuset Nettavisen)

Høyesterettsadvokat Elden raser mot nytt skjult tvangsmiddel mot nordmenn

- Dataavlesning er å gå under huden på folk, mener John Christian Elden.
Sist oppdatert:

- Regjeringens forslag til nye overvåkingsmetoder er et kraftig inngrep mot privatpersoner, sier forsvarsadvokat John Christian Elden ifølge Aftenposten.

Avisa skriver om planlagte utvidelser av politiets overvåkingsmetoder, et lovforslag som skal behandles i Stortinget 8. juni.

Les: Erna Solberg:  Vil utvide politiets fullmakter

Ifølge Elden vil politiet kunne få tilgang til dataavlesing som en helt ny overvåkingsmetode.

Det åpner for at det du sitter og skriver i en epost eller sier i en videosamtale kan bli lest og sett av politiet - i sanntid, samt registrere alle internettsider du noen gang har søkt på.

Les: Datatilsynet slakter overvåkning av bilister for å kreve inn avgift

- Generell dataavlesning er å gå under huden på folk og avlytte deres meninger og tanker selv der de ikke deles med andre, mener forsvarsadvokaten ifølge Aftenposten.

Les: Telenor: - I noen land gir vi myndighetene fri tilgang til å overvåke kundene våre

I regjeringens innledning til lovforslaget heter det:

«Proposisjonen omhandler endringer i straffeprosessloven. Det foreslås at politiet gis en utvidet adgang til å benytte skjulte tvangsmidler ved etterforskning, avverging og forebygging av alvorlige lovbrudd. Utvidelsen omfatter kommunikasjonskontroll, ransaking, romavlytting, teknisk sporing, kameraovervåking og tvangsmiddelbruk i avvergende og forebyggende øyemed. Videre foreslås det at det åpnes for bruk av et nytt skjult tvangsmiddel, dataavlesing»

Hele lovforslaget finner du her

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere