RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kazaa betaler 720 millioner

Sist oppdatert:
Selskapet bak fildelingstjenesten Kazaa blar opp 115 millioner dollar for å unngå rettssak. Nå skal de bli en lovlig tjeneste.

Kazaa var i flere år nærmest symbolet på ulovlig fildeling etter at Napster i sin originale form ble stoppet av retten. De siste årene har de slitt med en rekke søksmål i flere land.

Betaler gigantbeløp
For å unngå rettssak fra musikkindustrien, har Sharman Networks gått med på å betale de fire største plateselskapene, Universal, Sony BMG, EMI og Warner Music, totalt rundt 115 millioner dollar - rundt 720 millioner kroner, melder Reuters.

- Det blir betalt veldig betydelige summer – i overkant av 100 millioner dollar – og Kazaa vil bli legitime umiddelbart, sier IFPI-sjef John Kennedy til nyhetsbyrået.

Fortsetter som legal tjeneste
Dette illustrerer hvor stor tjenesten har vært. Summen er halvparten av det legale musikksalget på nett i Europa, ifølge BBC News.

Kazaa skal ikke legges ned som en tjeneste, men Sharman Networks skal sørge for at tjenesten holder seg innenfor lovverket. Det betyr at det i fremtiden vil bli vrient å finne kopibeskyttet musikk på tjenesten.

Nøyaktig hva som blir modellen er ikke klart. Napster har klart å gjenoppstå som en lovlig musikktjeneste der en «leier» musikk, men sliter kraftig i konkurransen med iTunes Music Store.

- Liten effekt
- Tjenesten er ikke i nærheten av så populær som den var før. Veldig få personer antas å bruke tjenesten lenger fordi det finnes bedre tjenester der ute, sier analytiker Jonathan Arber i Ovum.

- Det er en stor rettslig seier, et godt symbol for industrien å vise frem, men det hjelper lite for å begrense piratkopieringen. Folk migrerte til andre fildeingstjenester for lengesiden, sier han.

Musikkindustrien hevder det hvert år blir lastet ned 20 milliarder musikkfiler fra nettet.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere