RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Meglerbordet hos DNB Markets i DNBs nye hovedkontor i barkoderekka (oktober 2014).
Meglerbordet hos DNB Markets i DNBs nye hovedkontor i barkoderekka (oktober 2014). Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Markedet tror på rentekutt i september - DNB tror på november

Sist oppdatert:
Mens markedet tror på rentekutt allerede i neste måned, holder DNB fast på november.

Markedet priser for øyeblikket inn om lag 60 prosent sannsynlighet for at Norges Bank kutter renten allerede på møtet i september.

- Arbeidsmarkedet svekkes raskere enn Norges Bank venter, men vi tror fortsatt Norges Bank venter til november med å kutte renten, skriver DNB Markets i en morgenrapport torsdag.

Nav-tall viktigere
I følge SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU) stiger ledigheten videre. Norges Bank legger mest vekt på ledighetstallene fra NAV som ikke viser en like kraftig oppgang i ledigheten.

- Likevel peker AKU i retning av at arbeidsmarkedet svekkes raskere enn Norges Bank la til grunn i den pengepolitiske rapporten fra juni (Norges Bank anslo en AKU ledighet på 4¼ prosent i år), skriver DNB Markets.

Det viktigste argument for et kutt i september, er fallet i oljeprisen. Siden forrige rentemøte har oljeprisen falt, og forventningene til oljeprisen flere år frem i tid er om lag $15 lavere enn i juni.

Forbruk joker for rentekutt
- Forbruket har ikke vist særlig spor av oljebrems den siste tiden, og er fortsatt en viktig bidragsyter til veksten i norsk økonomi. Den er jokeren i dette bildet. Skulle forbruket vise tegn til å svikte, mener vi det øker sannsynligheten for et september-kutt betydelig, skriver DNB Markets.

Handelsvektet er kronen nær de svakeste nivåene de siste 20 årene, og utviklingen i kronen er i stor grad drevet av utviklingen i oljeprisen.

- Vi tror derfor fortsatt Norges Bank venter til møtet i november med å kutte renten, spår DNB Markets.

Tror på september-kutt
Handelsbanken oppsummerer status slik i sin morgenrapport torsdag:

Langt sterkere vekst enn ventet i amerikanske industriordre i juli – klart positiv trend inn i 3. kvartal

Svensk økonomisk sentiment bedre enn ventet i august, trukket opp av industrien

Norsk arbeidsledighet stiger faretruende raskt – trend langt brattere enn Norges Bank har ventet

- Ledigheten øker altså raskere enn Norges Bank har lagt til grunn, noe som styrker oss i troen på et rentekutt i september. Gitt utviklingen i realøkonomien, inkludert arbeidsmarkedet venter vi dessuten at Norges Bank må skyve planlagte renteøkninger enda lenger ut i tid, skriver Handelsbanken.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere