RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Elisabeth Febjør

Nesten ingen av bærene er norske

Sist oppdatert:
Nærmere utlandet kjæm du itte.

«Nærmere natur'n kjæm du itte».

Det påstår i hvert fall reklamen for Stabburets jordbærsyltetøy fra Nora. Men det de færreste vet, er at de fleste bærene kommer fra utlandet.

- I år importerer vi cirka 70-80 prosent av jordbærene våre fra utlandet. Denne sommeren har det vært dårlig tilgang på bær på grunn av en våt sommer, skriver kommunikasjonssjef i Stabburet, Inger Marie Ingdahl, i en mail til NA24.

- Utenlandske bær bedre egnet
- Stabburet kjøper hver sesong det vi kan få tak i av norske jordbær, men vi må i tillegg importere fra andre land for å dekke behovet vårt, fortsetter hun.

I tillegg passer utenlandske bær bedre enn norske til sitt bruk.

- Bærene som produseres i Norge er hovedsakelig spisebær, og ikke egnet til industriproduksjon. Det som er tilgjengelig, fordeles mellom aktørene i bearbeidingsindustrien. Slik har det vært i flere år.

Gjelder alle sortene
- Brukes det også bær fra utlandet i andre sorter syltetøy enn jordbær?

- Ja, dette gjelder også for de andre syltetøysortene våre. Det er fordi det ikke finnes nok norske bær.

Ifølge Mattilsynet foreligger det ingen krav om at bærenes opprinnelsesland må være nevnt på emballasjen.

- Vi fokuserer på kvalitet
Selv om råvarene kommer fra utlandet, mener Ingdahl at reklamen om hjemmelaget syltetøy er ukomplisert.

- Ja, reklamene for hjemmelaget syltetøy fokuserer på god kvalitet. Vi bruker de beste bærene vi får tak i, både norske og utenlandske. Alle våre syltetøy er utviklet og produsert på Stabburets fabrikk i Brumunddal. Det har vi gjort siden 1950-tallet.

- Burde ikke opprinnelsesland på råvarene vært merket?

- For oss er kvaliteten på bærene det aller viktigste, og ikke hvor de kommer fra.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere