RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MÅ JOBBE MER: For å tette det anslåtte gapet mellom framtidige inntekter og utgifter, må det jobbes tre og en halv arbeidsuke mer enn i dag. Det samtidig som en større andel av befolkningen blir pensjonister, og færre er i arbeid.
MÅ JOBBE MER: For å tette det anslåtte gapet mellom framtidige inntekter og utgifter, må det jobbes tre og en halv arbeidsuke mer enn i dag. Det samtidig som en større andel av befolkningen blir pensjonister, og færre er i arbeid. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Nordmenn må jobbe 3,5 uke mer for å dekke gapet mellom framtidige inntekter og utgifter

Sist oppdatert:
Men beregninger fra Finansdepartementet viser at arbeidstiden har falt med tre dagsverk per nordmann på fire år.

Tallene viser at det i 2013 ble arbeidet 1.006,4 timeverk per innbygger i aldersgruppa 15–74 år. I 2017 anslår departementet at arbeidstimene per innbygger vil ha sunket til 983,9 timer.

Det utgjør tre fulle arbeidsdager.

For å fylle det anslåtte gapet mellom framtidige inntekter og utgifter, må det arbeides 1.116 timer per innbygger i 2060. Det er tre og en halv arbeidsuke mer enn i dag.

– Vi er i ferd med å legge bak oss en fireårsperiode hvor forskjellene øker, budsjettunderskuddet er rekordstort og hvor vi har den laveste andelen i arbeid på over 20 år. Det er potensielt en bombe under velferdsstaten, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Klassekampen.

LES også: Regjeringen strammer inn støtten til arbeidsløse
OG: Norske kommuner har lån til pipa - og tar opp stadig mer

Surfet på oljepris

Departementet skisserer mulige forbedringspunkter som å få arbeidsledige i jobb, en økt sykelønnsordning, en reduksjon i uføretrygden, få flere innvandrere i jobb og få alle kvinner som jobber deltid til å jobbe fulltid.

FREMTIDEN: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.

Statsminister Erna Solberg (H) sier de rødgrønne tidligere surfet på en høy oljepris.

– Støre kommer ikke til aå oppleve å kunne gjøre det igjen. Det som trengs er en omstillingspolitikk, og det har denne regjeringen levert, både for norsk næringsliv og offentlig sektor, sa statsministeren tirsdag.

LES også: Jonas Gahr Støre mer populær enn Erna Solberg på ny måling

Gap på 5 milliarder

Tidligere i uken presenterte regjeringen den såkalte perspektivmeldingen.

For å bevare velferdsstaten som i dag må inntektene økes eller utgiftene kuttes med 5 milliarder kroner i 2030, sa Solberg da.

Forutsetningen for regnestykket er at det ikke gjøres endringer i politikken. At utgiftene øker mer enn inntektene skyldes at befolkningen samlet blir eldre og at oljeinntektenes betydning faller.

Uattraktivt med skatt

Økt deltakelse i arbeidslivet var en hovedsak da.

– Dersom arbeidsdeltakelsen øker med 10 prosent, vil finansieringsgapet bli redusert med 3 milliarder kroner, anførte statsministeren.

Regjeringen ønsker ikke å øke skattene for å tette penge-gapet.

- Økt skatt løser ikke utfordringene. Det vil gjøre det mindre attraktivt å jobbe og svekke norske arbeidsplasser, sa finansminister Siv Jensen.

PERSPEKTIVMELDINGEN: Flere pensjonister og færre arbeidstakere var et av hovedpoengene i perspektivmeldingen.

Vil endre trygdereglene

Regjeringen vil avvikle de særskilte trygdereglene for flyktninger i folketrygden, blant annet for å få flere i jobb.

– Vi må oppmuntre flyktninger til å komme i jobb og stå på egne ben. Det styrker integreringen. Ved å fjerne særrettighetene for flyktninger, blir de også likebehandlet med norske borgere som kommer tilbake fra lange utenlandsopphold, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere