NA24.no


MÅ JOBBE MER: For å tette det anslåtte gapet mellom framtidige inntekter og utgifter, må det jobbes tre og en halv arbeidsuke mer enn i dag. Det samtidig som en større andel av befolkningen blir pensjonister, og færre er i arbeid.
MÅ JOBBE MER: For å tette det anslåtte gapet mellom framtidige inntekter og utgifter, må det jobbes tre og en halv arbeidsuke mer enn i dag. Det samtidig som en større andel av befolkningen blir pensjonister, og færre er i arbeid. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Nordmenn må jobbe 3,5 uke mer for å dekke gapet mellom framtidige inntekter og utgifter

Sist oppdatert:
Men beregninger fra Finansdepartementet viser at arbeidstiden har falt med tre dagsverk per nordmann på fire år.

Tallene viser at det i 2013 ble arbeidet 1.006,4 timeverk per innbygger i aldersgruppa 15–74 år. I 2017 anslår departementet at arbeidstimene per innbygger vil ha sunket til 983,9 timer.

Det utgjør tre fulle arbeidsdager.

For å fylle det anslåtte gapet mellom framtidige inntekter og utgifter, må det arbeides 1.116 timer per innbygger i 2060. Det er tre og en halv arbeidsuke mer enn i dag.

– Vi er i ferd med å legge bak oss en fireårsperiode hvor forskjellene øker, budsjettunderskuddet er rekordstort og hvor vi har den laveste andelen i arbeid på over 20 år. Det er potensielt en bombe under velferdsstaten, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Klassekampen.

LES også: Regjeringen strammer inn støtten til arbeidsløse
OG: Norske kommuner har lån til pipa - og tar opp stadig mer

Surfet på oljepris

Departementet skisserer mulige forbedringspunkter som å få arbeidsledige i jobb, en økt sykelønnsordning, en reduksjon i uføretrygden, få flere innvandrere i jobb og få alle kvinner som jobber deltid til å jobbe fulltid.

FREMTIDEN: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.

Statsminister Erna Solberg (H) sier de rødgrønne tidligere surfet på en høy oljepris.

– Støre kommer ikke til aå oppleve å kunne gjøre det igjen. Det som trengs er en omstillingspolitikk, og det har denne regjeringen levert, både for norsk næringsliv og offentlig sektor, sa statsministeren tirsdag.

LES også: Jonas Gahr Støre mer populær enn Erna Solberg på ny måling

Gap på 5 milliarder

Tidligere i uken presenterte regjeringen den såkalte perspektivmeldingen.

For å bevare velferdsstaten som i dag må inntektene økes eller utgiftene kuttes med 5 milliarder kroner i 2030, sa Solberg da.

Forutsetningen for regnestykket er at det ikke gjøres endringer i politikken. At utgiftene øker mer enn inntektene skyldes at befolkningen samlet blir eldre og at oljeinntektenes betydning faller.

Uattraktivt med skatt

Økt deltakelse i arbeidslivet var en hovedsak da.

– Dersom arbeidsdeltakelsen øker med 10 prosent, vil finansieringsgapet bli redusert med 3 milliarder kroner, anførte statsministeren.

Regjeringen ønsker ikke å øke skattene for å tette penge-gapet.

- Økt skatt løser ikke utfordringene. Det vil gjøre det mindre attraktivt å jobbe og svekke norske arbeidsplasser, sa finansminister Siv Jensen.

PERSPEKTIVMELDINGEN: Flere pensjonister og færre arbeidstakere var et av hovedpoengene i perspektivmeldingen.

Vil endre trygdereglene

Regjeringen vil avvikle de særskilte trygdereglene for flyktninger i folketrygden, blant annet for å få flere i jobb.

– Vi må oppmuntre flyktninger til å komme i jobb og stå på egne ben. Det styrker integreringen. Ved å fjerne særrettighetene for flyktninger, blir de også likebehandlet med norske borgere som kommer tilbake fra lange utenlandsopphold, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere