RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JASON LEE (Afp)

Norge vurderer oljeleting med Kina ved Jan Mayen

Sist oppdatert:

Island og Kina planlegger felles oljeleting i farvannet mellom Island og Jan Mayen, og norske myndigheter vurderer om Norge skal slutte seg til, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Olje- og energidepartementet bekrefter overfor NTB at saken er til vurdering.

- Island og Norge har en avtale om deltakelse på deler av hverandres kontinentalsokkel ved Jan Mayen, sier kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet.

- Island har tilbudt en utvinningstillatelse til selskapene CNOOC og Eykon. Om Norge vil delta i denne, er til vurdering i departementet, tilføyer Berthelsen.

Legges merke til
Et praktisk og forretningsmessig samarbeid mellom Norge og Kina om utvinning av olje i arktiske farvann på et tidspunkt der Kina fortsatt driver en boikottlinje overfor norske myndigheter, unntatt i saker der Kina selv har betydelige interesser, vil trolig bli lagt merke til.

Kina har stor interesse av å komme inn i utvinning av olje og gass i arktiske områder, fastslo den canadiske Kina-eksperten Marc Lanteigne overfor NTB tirsdag.

Norge ble med i to av de første utvinningstillatelsene som Island ga, opplyste daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) i januar i år under et besøk på Island.

- Deltakelsen i de to utvinningstillatelsene gir oss muligheten til å være med på og utforske et spennende område som kan inneholde store verdier, sa han i en pressemelding. – Områdene ved Jan Mayen kan derfor inneholde betydelige olje- og gassressurser, het det i meldingen.

Svar i november
- Vi venter et svar fra norske myndigheter i siste uke av november, sier Gudni Johannesson, generaldirektør for Islands nasjonale energimyndighet, til Reuters.

Han understreker at det ikke har vært noen diplomatiske uoverensstemmelser i saken.

- Det har vært en helt normal administrasjonsprosess, sier han.

Island delte ut sine to første oljeletingslisenser i januar i år. I juni fikk kinesiske CNOOC og det islandske selskapet Eykon Energy den tredje lisensen. Det var da den første lisensen som er tildelt et kinesisk selskap for å lete etter olje i Arktis.

I henhold til en avtale fra 1981 har Norge rett til en 25 prosents andel i lisensen.

Tredje størst
CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) er Folkerepublikken Kinas tredje største oljeselskap og opprettet for spesielt å utvinne olje- og gassressurser under havbunnen. Selskapet er statseid og ble opprettet i 1982 og er særlig i virksomhet utenfor kysten av Øst-Kina.

I 2005 gjorde CNOOC et forsøk på å overta det amerikanske oljeselskapet Unocal Corporation, men dette skapte så stor politisk motstand at selskapet trakk budet. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere