NA24.no

Rekordkjør på børsen

Sist oppdatert:
Investorene tok bølgen på børsen. Oppkjøp og sterkere oljepris ga grunn til optimisme.

Hovedindeksen klatret 2,70 prosent til 445,23 poeng, men klarte akkurat ikke å slette rekorden fra årets første børsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Oppkjøpsbølgen er i ferd med å skylle inn over børsen og sammen med utsikter til en kaldere vinter i USA bidro dette til børsfesten.

- Vi har en utrolig sterk børs til tross for svak oljepris. Det kan se ut til at oljeprisen har stabilisert seg på rundt 50 dollar, og at markedet tror vi har nådd et nivå hvor fallhøyden er begrenset. Om dette stemmer vil psykologi vende markedet oppover, sier Terje Nyborg i Terra Securities til NA24.

Oljeprisen snudde
Oljeprisen har snudd den negative trenden og steg nesten 1 prosent til 53,46 dollar fatet. Dette bidro til å dra energisektoren opp. Statoil og Norsk Hydro endte med en oppgang på 4,01 prosent til 162 kroner og 3,15 prosent til 188,25 kroner. DNO hang litt etter tungvekterne og endte med en oppgang på 1,81 prosent til 12,35 kroner.

Flere av de andre oljeavhengige selskapene satte også fart. Solenergiselskapet REC steg 7,14 prosent til 135 kroner, mens oljeserviceselskapet Acergy klatret 4,26 prosent til 116,25 kroner. Seadrill steg med 2,55 prosent til 100,50 kroner.

Denne uken starter resultatrapporteringen for fullt i USA. Først i køen kommer Motorola og Apple. Og forventningene er skyhøye.

- Dette vil bli en skikkelig test på om trøkket i IT-setoren skal vedvare, sier aksjestrateg Terje Nyborg i Terra Securities til NA24.

De siste månedene har gitt et voldsomt løft i de fleste teknologiselskapene i USA og etter hvert også i Norge. Nå venter markedet spent på fasiten.

Oppkjøpsbølge
Tandberg Television kom i søkelyset da det amerikanske selskapet Arris melde at de vil kjøpe teknologiselskapet. Arris er villige til å by 96 kroner per aksje, men markedet priset inn enten et høyere bud eller en budkamp. Aksjekursen steg hele 15,12 prosent til 99 kroner.

NA24 har snakket med flere kilder i finansmiljøet som nå tror at den amerikanske datagiganten Cisco kan ha fattet interessen for Tandberg TV. Så langt har ikke Tandberg TVs karateristiske styreformann Jan Chr. Opsahl vært tilgjengelig for kommentar.

- Det er et overraskende oppkjøp, sier Terra-analytiker Espen Tidemann Jørgensen til NA24.

Han sier videre at begge selskapene ser ut til å være veldig interessert i å fusjonere. Dette kan vanskeliggjøre et motbud, tror analytikeren. Han mener at Tandberg TV-aksjen forsvarer en prising på 110 til 120 kroner.

Kursfest etter aksjekjøp
Oljeserviceselskapet Prosafe endte opp 6,39 prosent til 91,60 kroner etter at BW Offshore kjøpte rundt 5,3 prosent av de utestående aksjene i selskapet. Fra før satt Sohmen-familien med en betydelig post gjennom selskapet BW Limited. Etter mandagens kjøp til nesten 1,1 milliarder kroner, har Sohmen-familien kontroll på 22,6 prosent av Prosafe.

BW Offshore snakket varmt om en mulig fusjon mellom selskapene og dermed kan hele Prosafe fort bli slukt av BW Offshore. Prosafe er smigret over at Sohmen viser så stor interesse.

Carnegie hadde ingen problemer med å få inn pengene til finansieringen av BW Offshores kjøp. I løpet av kort tid hadde de fått inn 1,1 milliarder kroner i en emisjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere