RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordstor utenrikshandel

Sist oppdatert:
AS Norge skuffet inn penger på utenrikshandelen i fjor.

Norges overskudd på handelen med utlandet ble formidabel i fjor. Driftsbalansen overfor utlandet ble på hele 466 milliarder kroner, og økte med hele 27 prosent i forhold til 2007.

NA24 - din næringslivsavis

Det viser tirsdagens tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fallende oljepris
Selv om driftsbalansen i fjerde kvartal 2008 ble fem prosent høyere enn for tilsvarende kvartal i 2007, falt driftsbalansen med 2,5 milliarder kroner fra tredje til fjerde kvartal i 2008.

- Dette skyldes i hovedsak fallende oljepris, skriver SSB, som anfører at driftsbalansen overfor utlandet foreløpig er beregnet til 123 milliarder kroner i fjerde kvartal 2008.

Tjenestehandelen med utlandet ga et overskudd på 14 milliarder kroner i 4. kvartal 2008 - med en eksportverdi på 68 milliarder kroner og en importverdi på 54 milliarder kroner. Tjenestebalansen for året 2008 var på 48 milliarder kroner, noe som er 4 milliarder kroner høyere enn i 2007. Reisetrafikk i utlandet utgjør over 40 prosent av tjenesteimporten, mens fraktinntekter fra utenriks sjøfart står for om lag 36 prosent av tjenesteeksporten, ifølge SSB.

Store investeringer
Transaksjonene knyttet til direkteinvesteringer i utlandet fortsatte å vokse, og var i fjerde kvartal 2008 på 75 milliarder kroner - mest i form av aksjer.

Men Oljefondet har også vært på en skikkelig handletur. Porteføljeinvesteringene var i fjerde kvartal på hele 270 milliarder kroner, og her er det særlig Oljefondets kjøp av obligasjoner som slår ut.

- For hele 2008 var porteføljeinvesteringene på 809 milliarder kroner, noe som er over dobbelt så høyt som i 2007, og også høyere enn det tidligere rekordåret 2006, skriver SSB.

Ellers fortsatte nedgangen i utlån til utlandet. Også her var det Statens pensjonsfond – Utland som bidro mest.

Tallet for utenlandske finansinvesteringer i Norge i 2008 ble så vidt negativt. Dette skyldes at porteføljeinvesteringene var beskjedne, og at aksjeinvesteringene fortsatte å være negative. Derimot var andre finansinvesteringer i Norge store. Det gjaldt både lån og innskudd, som var på henholdsvis 89 og 86 milliarder kroner i fjerde kvartal, ifølge SSB.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere