RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erik Holsvik (Rogalandsavis)

Rikinger får samme hjelp som fattige

Sist oppdatert:
Det finnes ingen inntektsgrense for startlån.

Startlån er et lån som skal brukes som fullfinansiering i forbindelse med boligkjøp. Bankene har i dag krav om kun å finansiere 90 prosent av lånesummen ved boligkjøp, skriver Rogalands Avis.

Resten av beløpet må dermed dekkes inn av egenandel, eller for dem som ikke har det, startlån fra Husbanken.

- Dette er et godt boligpolitisk virkemiddel som har gitt flere hundre personer og familier mulighet til å skaffe seg bolig bare i 2010, sier Sten Larsen, fagsjef i Stavanger kommune, til Rogalands Avis.

Ordningen skal i utgangspunktet være for å få vanskeligstilte inn på boligmarkedet. Men en viss andel av det beløpet Stavanger kommune deler ut i startlån går til personer med svært høye inntekter.

- Dette er en problemstilling som foreløpig ikke gjelder for veldig mange. Men andelen vokser, påpeker Larsen.

Ingen øvre grense
Det finnes ikke noen øvre inntektsgrense for å få startlån. Men de med høyest inntekt vil ikke få tilsagn på like stor prosentandel av kjøpesummen som de med lavere inntekt.

- Unge og andre i etableringsfasen får gjerne ikke låne mer enn 75–80 prosent av kjøpesummen til gunstig rente i banken. Da kan de få låne egenkapitalen de mangler hos oss. Men personer som tjener godt vil ikke få like mye i startlån. De vil ha råd til å låne til dårligere rente i banken, forklarer Larsen.

De med relativt høy inntekt vil dermed få startlån for å dekke de ti prosentene som banken ikke har lov til å låne ut.

I den andre enden av skalaen har du dem som ikke tjener nok til å kvalifisere til å få startlån.

- Boligprisene i Stavanger er svært høye, noe som vil si at det kreves en relativt god inntekt for å kunne betjene et lån. Dette gjelder også for å få startlån, forklarer Larsen.

Han understreker at hovedmålgruppen for startlån blir ivaretatt fullt ut.

Det er for øvrig heller ikke noe krav om norsk statsborgerskap for å få startlån. En utenlandsk statsborger bosatt i Stavanger vil dermed ha like stor rett på startlån som en norsk.

Vurderer reglene
Husbanken har overlatt til kommunene å utforme retningslinjer for startlån fordi lokale forhold varierer. Dette kan medføre at det blir ulik praksis.

- Regelverket gir grunnlag for skjønnsmessige vurderinger. Problemstillingen med personer med høy inntekt som ønsker startlån er relativt ny og voksende. Vi er derfor i gang med å se på om de lokale retningslinjene må vurderes, poengterer Larsen.

Stavanger kommune fikk inn 1153 søknader om startlån i fjor. Til sammen delte de ut 314 millioner kroner til 374 låntakere.

Les flere saker i Rogalands Avis

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere