RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lav rente og svak krone demper effekten av oljenedturen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Lav rente og svak krone demper effekten av oljenedturen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Sjefanalytiker: - Dette demper oljenedturen

Sist oppdatert:
Norsk økonomi ikke like ille som fryktet.

Oljeprisfallet har siden sommeren 2014 bidratt til at bremsene er satt på i norsk økonomi.

Nye nasjonalregnskapstall fra SSB tirsdag viser likevel at situasjonen ikke er like ille som fryktet i tredje kvartal.

Fastlandsøkonomien er fortsatt svak, med en vekst på 0,2 prosent, men blant økonomene var det ventet en enda svakere vekst på 0,1 prosent.

I valutamarkedet styrkes også norske kroner etter tallslippet.

Tror rentekruttet holdes tørt i desember
SSBs tall viser at industrien fremdeles er svak, oljeinvesteringene faller kraftig, mens samtidig øker bygg og anlegg og vareeksporten utenom olje stiger. I tillegg økte sysselsettingen med 5.500 personer.

- Dette var i sum litt bedre enn vi hadde ventet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til Nettavisen Stocklink.

- Dette er helt klart et argument mot desember-kutt. Norges Bank hadde ikke høy sannsynlighet for rentekutt i scenariet tilbake i september, og nå ser veksten ut til å være tråd med det bildet, legger Bruce til.

Handelsbanken tror Norges Bank vil holde rentekruttet tørt ved møtet i desember.

- For nå holder vi oss til konklusjonen om at Norges Bank vil holde styringsrenten i ro i desember, men vi forventer fortsatt et rentekutt i mars 2016, skriver Handelsbanken-økonom Marius Gonsholt Hov i en kommentar.

Lav rente og kronen demper oljenedturen
Bildet av norsk økonomi er fremdeles at det går dårlig i oljenæringene, påpeker Bruce.

- Det går dårlig i oljerelaterte næringer, det er særlig industrien som trekker ned. Det går bra i bygg og anlegg og helt ok i tjenesteytende sektor. Forbrukstallene var ikke like svake som fryktet.

- Men det er klart at oljeinvesteringene trekker ned. Det forklarer at industrien går dårlig til tross for at det går bra i eksportorienterte næringer. Jeg tror effekten mot oljesvakheten fungerer, svak krone gir bra vekst i eksporten. Lav rente gjør at tjenesteytende sektor holder seg noenlunde oppe. Det demper effekten av oljenedturen som er helt glassklar i tallene, sier sjefanalytikeren.

Oljeinvesteringene faller kraftig
I tredje kvartal trakk industrien ned veksten i BNP med 0,2 prosentpoeng. Utviklingen preges særlig av produksjonsnedgang hos leverandører til petroleumsvirksomheten. Sterk nedgang er det også i tjenesteytende leverandørnæringer, melder SSB.

Innen bygg- og anleggsvirksomhet var veksten på sterke 3 prosent, noe som bidro til å trekke opp BNP Fastlands-Norge med 0,2 prosentpoeng.

Næringsinvesteringene er også svake på flere områder, med nedgang i petroleumsinvesteringene på 7,6 prosent og en nedgang på 3,3 prosent i investeringene i industri og bergverk.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere