RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Oslo Børs
Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Snur til børsoppgang

Sist oppdatert:
Oslo Børs har nå kommet seg på plussiden.

Klar oppgang på børsene i Europa og en sterk start for det amerikanske aksjemarkedet i New York sender aksjene rett opp.

Etter å ha startet dagen i minus stiger hovedindeksen på Oslo Børs 0,91 prosent til 359,81 poeng.

Oljeprisen henter seg noe inn etter et kraftig fall onsdag ettermiddag. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år omsatt for 72,86 dollar per fat. Den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene viste at råoljelagrene falt uventet i forrige uke.

Les mer: Litt opp etter stup

Destillatlagrene og bensinlagrene viste derimot en motsatt utvikling, og overrasket med en større oppgang enn markedet hadde forventet. Dette gjør at markedet stiller spørsmål rundt utviklingen i etterspørselen etter raffinerte produkter som bensin, diesel og fyringsolje.

Følg oljeprisen her.

Dollaren styrker seg og det gir et fall i råvaremarkedet. Det er også med å prege handelen på Oslo Børs. I Asia har styrkingen av den japanske valutaen, yen, skapt bekymringer. Den voksende gjelden i en rekke land kommer under lupen til finansmarkedene. Denne gangen er det Spania som får rettet søkelyset på seg. I tillegg er det også knyttet usikkerhet rundt situasjonen i Dubai og Hellas.

Børsene i Asia har i løpet av morgentimene vist svakheter og aksjemarkedet i Japan har ledet an i en nedtur. De amerikanske børsene starter dagen klart i pluss.

Les mer: Fallende kurser i Asia

Avviser Hellas-konkurs
Børsen i København faller 0,23 prosent, men det er langt bedre fart på de andre børsene i Europa. I Tyskland blir DAX-indeksen sendt opp 1,15 prosent, mens FTSE 100 i London klatrer 0,90 prosent. I Stockholm stiger 0,39 prosent og Helsingfors stiger 1 prosent.

Lederen for finansministerne i eurosonen, Jean Claude Juncker, sier at Hellas ikke vil gå konkurs. Det er med på berolige markedene, skriver Bloomberg.

– Jeg fullstendig utelukker en konkurs for den greske staten, sier Juncker til fremmøtte journalister.

Han utelukker også at EU vil bli nødt til å gi Hellas en håndsrekning.

Les mer: - Hellas går ikke konkurs

Yara drar ned
Kunstgjødselsselskapet Yara holder sin kapitalmarkedsdag og har sendt ut en oppdatering på hvordan de ser markedsutviklingen. I forkant av denne presentasjonen har aksjekursen i Yara steget markant. Torsdag morgen er situasjonen en annen og markedet sendte opprinnelig aksjekursen markant ned, men rett i forkant av at handelen stenger er kursen ned 0,04 prosent til 254,30 kroner.

– Fra tredje kvartal i 2008 opplevde Yara et historisk fall i gjødselpriser og leveranser. Vi dempet effekten av nedbremsingen ved å redusere kjøp fra tredjepart, kutte produksjon og redusere faste kostnader, samtidig som finansiell fleksibilitet ble opprettholdt ved å redusere arbeidskapitalen med 14 milliarder kroner og ved å sikre mer langsiktig finansiering. De siste månedene har vi sett at etterspørselen etter nitrogengjødsel tar seg opp, og markedet har snudd fra å være midlertidig overforsynt til å bli stramt. NPK er imidlertid fortsatt Yaras mest utfordrende område siden bøndene fortsetter å utsette kjøp som følge av høye kalipriser, kommenterer konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International i en børsmelding i tilknytning presentasjonen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere