NA24.no

Sverre Panengstuen fornøyd med løsningen. Etter mange års diskusjoner er det nå klart at eksteriøret fredes, mens interiøret unntas av bestemmelsene. Nå ser Panengstuen fram til å kunne bruke stua på 50 kvadratmeter som sommerhytte.
Sverre Panengstuen fornøyd med løsningen. Etter mange års diskusjoner er det nå klart at eksteriøret fredes, mens interiøret unntas av bestemmelsene. Nå ser Panengstuen fram til å kunne bruke stua på 50 kvadratmeter som sommerhytte. Foto: Brynjar Eidstuen (Oppland Arbeiderblad)

Staten pusser opp Sverres sommerhus for 4,5 millioner

Sist oppdatert:
– Dette er sløsing av offentlige midler, sier Sverre Panengstuen.

(Oppland Arbeiderblad) Det er nå enighet mellom eier av Panengstuen og myndighetene om å restaurere den gamle husmannsplassen.

Se reportasje nederst i saken.

Panengstuen i Totenvika er et gammelt stridstema. Både tidligere og nåværende eier har i mange år vært uenig i Miljøverndepartementet og Riksantikvarens bestemmelse om fredning av husmannsplassen. Men nå har partene kommet til enighet, skriver OA.no

Eier Sverre Panengstuen nådde fram med sitt krav om at vernemyndighetene må ta på seg prosjektet som et totalprosjekt. Det blir nå gjort. Den foreløpige prislappen lyder på 4,5 millioner kroner.

Lang prosess

Sverre Panengstuens far fikk fredningsforslaget i 1985. Han klaget på forlaget, og slik lå saken i mange, mange år. Glemt i en skuff.

– Da jeg tok over i 2005, prøvde jeg å ta litt tak i det for å få et avgjør i saken, forteller Sverre.

I 2007 gikk ble det satt strek over det gamle fredningsvedtaket, men vernemyndighetene opprettet en ny sak. Det ble møter og diskusjoner.

Panengstuen begynte først å få gehør for sitt krav om totalansvar fra myndighetenes side i 2012.

I avtalen som nå foreligger blir eksteriøret blir fredet, mens interiøret unntas fra bestemmelsene.

Sommerhytte

Hva slags bruk kan du og dine få ut av husmannsplassen når den blir ferdig?

– Jeg ser for meg å bruke stedet som en sommerhytte. Men den størrelsen og de fasilitetene som blir, er det ikke snakk om noen helårsbolig. Jeg får ikke lov til å ha bad i huset, så det blir bygd i uthuset.

Stua er på cirka 50 kvadratmeter og uthuset på cirka 90.

– 4,5 millioner fra det offentlige. Hva sier du om det?

– Nei, som jeg har sagt lenge; mitt utgangspunkt er at dette er sløsing av offentlige midler. Da jeg tok over her, så jeg for meg å ta ned de gamle bygningene og bygge opp ei ny hytte. Men siden plassen ligger innenfor hundremetersgrensa til Mjøsa og at en rive- og byggesak alltid ville komme til Riksantikvaren, så jeg ingen annen utvei enn dialog.

Fornøyd

– Er du fornøyd med løsningen?

– Ja, ut fra den overenskomsten vi kom fram til, så er jeg det. Jeg synes selvsagt at det tar lang tid før alt blir ferdig. Men jeg ser jo nå hvorfor det tar lang tid. Håndverkerne skal gjøre alt på gamlemåten, og jeg må få skryte litt av håndverkerne her. De gjør en fantastisk jobb, sier Sverre Panengstuen.

 


Les flere saker fra Oppland Arbeiderblad.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere