RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsminister Erna Solberg leder en regjering som opplever stadig større underskudd på statsregnskapet.
Statsminister Erna Solberg leder en regjering som opplever stadig større underskudd på statsregnskapet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Staten tapte 26 milliarder kroner på tre måneder

Statens utgifter skyter til himmels.
Sist oppdatert:

For første gang siden 90-tallet begynte staten å tape penger i andre kvartal i fjor, og nå viser oppdaterte at underskuddet øker kraftig.

I løpet av årets tre første måneder gikk statsregnskapet med 26 milliarder kroner i underskudd - nesten ni milliarder kroner per måned.

Årsaken til det kraftig økte underskuddet er at utgiftene øker betydelig mer enn inntektene.

- Statsregnskapet for 1. kvartal 2017 viser en inntektsvekst på nærmere 8 milliarder og en økning i utgiftene på 34 milliarder kroner, melder SSB.

Staten har ikke gått med et større underskudd siden starten av 90-tallet - og underskuddet øker fortløpende.

De økte inntektene kom i all hovedsak av mye bedre resultater fra oljeindustrien, hvor inntektsveksten var på hele 21,4 prosent - mens vanlige skatteinntekter falt med nesten 9 prosent.

- Oppgangen i statens inntekter trekkes ned av en reduksjon i skatter og avgifter på 15 milliarder kroner. Nedgangen er hovedsakelig knyttet til omleggingen av merverdiavgift ved import og endrede innbetalingsterminer for denne typen merverdiavgift, melder SSB.

Økningen i utgiftene på rundt 11 prosent kommer ifølge SSB av at det nye jernbaneforetaket Bane NOR har overført 6,4 milliarder. Utgiftene til pensjoner og trygder er økt med 5,5 milliarder kroner - og i tillegg har helseforetakene fått unormalt mye penger i starten av året..

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere