RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Super-bredbånd er på vei

Sist oppdatert:
Parisere går en lys fremtid i møte når det gjelder bredbånd. Nå får de muligheter du bare kan drømme om.

Bredbåndsutviklingen har på ingen måte stoppet opp, og i Paris tester nå France Télécom ut et nytt bredbåndssystem som kan gi noen og enhver en liten følelse av misunnelse.

Legger fiber rett i veggen
I et forsøk på å komme unna den kraftige markedsreguleringen i landet på kobbernettet, har selskapet nå lagt ut fiberoptiske kabler rett inn til hundre hjem i Paris-området, melder InfoWorld.

Teknologien som brukes kalles Giga Passive Optical Network (GPON), og gir en maksimal teoretisk nedlastingshastighet på 2,5 gigabit per sekund – altså 2.500 megabit. Til sammenligning har dagens ADSL-teknologi et tak på 8 megabit, mens ADSL2+ kan gi opp til 25 megabit.

Enorme hastigheter
Med 2,5 gigabit nedlasting vil du i teorien kunne laste ned en hel DVD-plate på under 15 sekunder. For å sette dette i perspektiv finnes det ikke normalt nettverksutstyr for hjemmemarkedet som takler mer enn én gigabit.

Opplastingshastigheten på fiberkablene er det heller ikke noe å klage på, som skal ligge på 1,2 gigabit.

TV og telefon over internett
All denne båndbredden sløses ikke bort på vanlige nettsider. Selskapet tilbyr en såkal «Tripple Play»-pakke der du får telefon og tv-signalene over bredbåndslinjen også.

Deltakerne i prøveprosjektet skal betale 70 euro i måneden (rundt 550 kroner) for bredbånd, tv og fri bruk på telefonen.

I starten av juni gikk borgermester Bertrand Delanoe i Paris ut og annonserte at hele Paris skulle bli trådløst i løpet av 2007, og at byen ville stimulere teleselskapene til å strekke store mengder fiber i byen.

Ikke bare i Paris
Ekstremt bredbånd er ikke noe som bare er forbeholdt parisere. I Sverige har en rekke borettslag tilgang til bredbånd på både 100 og 1000 megabit.

I Norge finnes det også noen heldige. Flere kraftselskaper begynner å tilby opp til 100 megabit, inkludert BKK, Lyse og Hadeland Energi – og i Nord-Norge eksperimenteres det med gigabit.

Etterfølgeren til ADSL er her
I Tyskland har de på sin side begynt å rulle ut etterfølgeren til ADSL2-teknologien, kalt VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line). Denne kan gi hastigheter på opp til 50 megabit.

Telenor har i Norge testet ut denne teknologien i begrenset utstrekning i noe tid, både i Stavanger og Svalbard, men det skal ikke foreligge noen umiddelbare lanseringsplaner.

Ifølge Berit Svendsen i Telenor venter de nå både på å kunne lansere tjenester med slike hastigheter, på at prisen på utstyret skal gå ned og erfaringer fra Tyskland. Svendsen sier til TV 2 Nettavisen at hun antar at det vil komme til Norge i løpet av to år.

Trenden kan se ut til at vi i fremtiden ikke vil tenke på hastigheten på internettilkoblingen, men at internett bare er noe vi kjøper tilgang til på samme måte som vann og strøm.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere