RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Svak slutt på sterk uke

Sist oppdatert:
USA-børsene falt tilbake fredag, men uken som helhet var sterk.

USA-børsene falt et par prosent fredag. Men uken som helhet ble god, med en oppgang for S&P 500-indeksen på 6 prosent. Det er den tredje uken på rad med opptur, og mars ligger an til å bli en meget god børsmåned, etter brutale nedturer i januar og februar.

- Selv om vi har hatt en skrekkelig vinter ser det ut som om ting er i ferd med å bedres. Det neste hinderet kommer til å bli rapporteringssesongen. Vi er litt lavere i dag fordi vi har hatt noen gode dager, sier Andre Bakhos ved Princeton Financial Group i New Jersey til Reuters.

Møtte banktoppene
I Washington møtte president Barack Obama sjefene for de store bankene for å diskutere den økonomiske utviklingen idet administrasjonen søker å innføre strengere regulering.

I den sammenheng uttalte toppsjefene i JP Morgan Chase og Bank of America at driften i mars har vært svakere enn i januar og februar, som de tidligere har beskrevet som overskuddsmåneder.

JP Morgan Chase og Bank of America falt henholdsvis 6 og 3 prosent, og finansaksjene endte generelt i minus fredag.

Kraftig oljefall
Oljeprisen falt markant fredag. Den amerikanske referanseoljen WTI falt nær 4 prosent til 52,38 dollar ved avslutning av gulvhandelen på råvarebørsen i New York.

De siste ukene har oljeprisen igjen karet seg over 50 dollar per fat etter at det har kommet små tegn som kan tyde på at den økonomiske nedturen i er ferd med å bunne ut.

- Det har vært en skarp opptur i råoljepriser hele uken, og dataen vi har sett rettferdiggjør ikke denne bevegelsen, sier analytiker Tom Bentz ved BNP Paribas i New York til Dow Jones Newswire.

Dollaren er i ferd med å styrke seg etter å ha blitt betydelig svekket tidligere i uken. Det taler for en lavere oljepris. I tillegg har oljelagersituasjonen i USA vist at råoljelagrene øker mer enn antatt.

Delindeksen for oljeaksjer falt 3 prosent, delindeksen for oljeservice 4 prosent.

Litt mindre pessimisme
Fredag ettermiddag kom det en måling som tolkes litt optimistisk i markedet.

Endelige målinger fra universitetet i Michigan viser at forbrukersentimentet steg til 57,3 i mars fra 56,3, i februar. På forhånd ventet økonomene at undersøkelsen ville vise en marginal oppgang til 56,7 poeng. Den første målingen for mars kom tidligere i uken og lå på 56,6 poeng.

Les mer: Forventningene stiger

Sparer mer
Nye tall for inntekter og forbruk viser at amerikanerne i februar hadde en sparerate over 4 prosent for andre måned på rad. Det er første gang siden 1998 at tallet er over 4 prosent to måneder på rad.

Selv om de fleste mener amerikanerne må bruke mindre og spare mer, er det problematisk for økonomien hvis denne endringen skjer for brått.

Les også: Amerikanerne sparer mer

Nettbutikken Amazon.com melder at flere distribusjonssentre vil bli stengt. Aksjen falt fredag 4 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,87% til 7.776,18

Nasdaq -2,63% til 1.545,20

S&P 500 -2,03% til 815,94

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere