NA24.no

Trekker Dagbladet-journalister i lønn

Sist oppdatert:
I Dagbladet bruker redaktør Anne Aasheim storsaksa på journalistlønningene.

Først ville Aasheim og resten av ledelsen i Dagbladet ta fra journalistene i papiravisen den ekstra friuken de får for ikke å skrive overtid den første timen utover vanlig arbeidstid. Så sparket samme ledelse en av avisen hovedtillitsvalgte midt i lønnsoppgjøret.

I samme periode har markerte journalister som Ulf Andersen og Per Arne Solend forlatt avisen til fordel for henholdsvis Se og Hør og kommunikasjonsbransjen. Til Dagsavisen sa Andersen at han hadde fått nok av Dagbladets nyhetsprioriteringer.

Nå har Aasheim & co. bestemt seg for å bruke lønnsdiktat mot egne ansatte, melder Journalisten.

Ifølge fagforeningen Norsk Journalistlags beregninger er resultatet at journalistene i Dagbladet må tåle et kutt i lønnen på 33 000 kroner per ansatt i gjennomsnitt. Til sammen utgjør dette innsparinger på 3,9 millioner kroner.

Synkende skip
Årsaken til at Dagbladet må kutte er at avisen raser nedover både når det gjelder opplag og lønnsomhet. Bare det første halvåret i 2008 solgte Dagbladet 11 000 færre eksemplarer hver eneste dag enn samme periode året før. Det var, ifølge fagbladet Journalisten, et fall i opplaget på 8,1 prosent i gjennomsnittsopplaget på hverdager.

Samtidig melder samme fagblad om at Berner Gruppen, som eier blant annet Dagbladet, fikk et rekordunderskudd på 176,4 millioner kroner de samme seks månedene. Det er smått utrolige 297 millioner dårligere enn samme periode i 2007.

(Saken fortsetter under bildet)

Driftsunderskuddet i papiravisen Dagbladet på 2,1 millioner kroner var med på å sende resultatet ned.

Avisen har også måttet sette ned prisene på sine annonser på grunn av sviktende lesertall i ett høykonjunkturår når det gjelder annonseinntekter i mediebransjen.

Lønnsdiktat
Diktatet som Aasheim og resten av ledelsen i Dagbladet har lagt fram for de ansatte går, ifølge Journalisten, ut på:

  • Kutt i ulempe-, vakt-, og overtidssatser.
  • Fjerning av overtidsfriuken.
  • Fjerning av bokpenger, telefon-, kabeltv- og ADSL-støtte.
  • Endrer praksis med utbetaling av overtid.
  • Fjerning av alders-, redigerings-, valgnatts- og nattillegg i tillegg til matpenger og søndagsovertid.
  • Hvilestipend og stipend for faglig utvikling fryses til 2011.

Samtidig får journalistene et lønnstillegg på i snitt 16.000 kroner per ansatt. Det betyr en nettoreduksjon av lønningene på 17.000 kroner i gjennomsnitt per journalist.

Mer bråk i vente
Lønnsdiktatet fra ledelsen gjelder bare de ansatte i papiravisen, men lønnsforhandlingene for ansatte i Dagbladet.no starter snart.

Verken Anne Aasheim eller Tore Stangebye har svart på Nettavisens henvendelser i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere