RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Tror rentesjefen toer sine hender

Den nye sentralbanksjefen Øystein Olsen har sin første arbeidsdag.
Sist oppdatert:

Mandag har Øystein Olsen sin første arbeidsdag som sentralbanksjef og leder av Norges Banks hovedstyre. Han tar over etter Svein Gjedrem, som har sittet i sentralbanksjef-stolen i seks år.

Det er ikke ventet noen store omlegginger måten Olsen vil jobbe på, i forhold til forgjengeren. Det er heller ikke ventet noen snarlige hopp i styringsrenten til Norges Bank. Et nesten samlet korps av sjeføkonomer, tror at det neste rentehoppet i Norge først kommer mot sommeren.

- Om det var noe vi la merke til i hans uttalelser fredag, så var det kanskje at han virket en tanke ivrigere til å snakke om valutakurs og eksportindustri enn Svein Gjedrem har vært. Imidlertid var han også her omhyggelig med å formulere seg slik at han ikke kunne sies å ha staket ut noen ny kurs. Selv venter vi da heller ingen omlegging av politikken når han tiltrer i januar. Norges Banks interne kultur vil nok dominere i første omgang. Over tid må vi imidlertid forberede oss på at han vil sette sitt personlige stempel på sentralbankens virksomhet i noe større grad. I hvilken retning dette skulle gå, er det imidlertid for tidlig å si nå, skrev Handelsbankens Knut Anton Mork da ansettelsen av Øystein Olsen var et faktum.

Vil ha en åpen bank
I en melding skriver Olsen selv at Norges Bank skal være en åpen og veldrevet sentralbank, og at han vil videreføre arbeidet som har vært gjort i Norges Bank de siste årene. Banken fikk særlig kritikk rundt en stor utbetaling til en av sine forvaltere.

Les om saken her:

- Systemet med inflasjonsmål for pengepolitikken har virket godt gjennom skiftende konjunkturer. Sammen med andre deler av den økonomiske politikken har pengepolitikken bidratt til å stabilisere norsk økonomi. Inflasjonsstyringen er fleksibel. En kan legge til grunn at bankens reaksjonsmønster videreføres, skriver Olsen i en melding.

Norges Bank forvalter også Statens pensjonsfond utland. Forvaltningen skal være basert på åpenhet, langsiktighet og høy kompetanse, heter det i meldingen fra Norges Bank.

Blir sittende i seks år
Øystein Olsen er ansatt som sentralbanksjef for en periode på seks år. Han er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo i 1977.

Olsen kommer fra jobben som administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere