RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Truer Fredriksen med gigantsøksmål

Sist oppdatert:
Full krig mellom to av Norges rikeste.

Riggselskapet Petromena, kontrollert av Berge Gerdt Larsen, har sendt ut en melding om at de i samarbeid med andre kan komme til å reise et søksmål på over 18 milliarder kroner mot John Fredriksens Seadrill.

NA24 – din næringslivsavis

I et firesiders dokument lister Petromena opp en rekke punkter der de mener Seadrill har opptrådt galt, delvis i samarbeid New York-baserte AMA Capital Partners.

Klager på «innblanding»
Saken gjelder det Petromena kaller «innblanding» i drillingkontraktene for riggene SS Petrorig 1,2 og 3.

Seadrill anklages blant annet for å ikke ha opplyst om at AMA hadde det Petromena beskriver som tette bånd til Seadrill, da de ble hyret inn for å vurdere utstedingen av Petromena-obligasjoner, der Seadrill var på andre siden av bordet.

Omstridt riggsalg
Obligasjonene gjaldt en borerigg, og Petromena hevder at Seadrill kun gikk inn for å tvinge gjennom et tvangssalg av riggen senere, hvilket hendte.

Da riggen var ferdig bygget i april hevdet obligasjonseierne, der Seadrill hadde en kontrollerende eierandel, at lånebetingelsene i flere av obligasjonslånene var blitt mislighold og krevde at de kunne tre inn i byggekontrakten. Petromena har motsatt seg dette, men nå er riggen solgt.

Les mer: Kjøpte omstridt rigg

Advarer om konsekvenser
– Oljeindustrien har måter å hanskes med denne typen fiendtlige overtakelser på lang sikt, advares det i dokumentet.

Seadrill beskyldes videre for å stenge ned en rekke allerede inngåtte drillingkontrakter, i hovedsak med den brasilianske oljekjempen Petrobras som motpart.

Gigantkrav
Petromena mener Seadrill og AMAs innblanding kan bli gjenstand for et søksmål på over 3 milliarder dollar, eller mer enn 18 milliarder kroner. Dette hvis Petromenas aksjonærer, obligasjonsinnehavere, kreditorer, Larsen Oil and Gas og Petrobras går sammen mot dem.

Pressemeldingen kom før børsslutt. Seadrill-aksjen falt 2,21 prosent til 106,9 kroner på Oslo Børs, onsdag.

Så langt har det ikke lyktes NA24 å komme i kontakt med Seadrill og Fredriksen-sfæren.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere