RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Vil ha slutt på forskjellsbehandling

Sist oppdatert:
I 40 år har nordlendinger fått momsfritak på strøm på tvilsomt grunnlag.

I 1969 ble det innført momsfritak på strøm i Nord-Norge, begrunnet med kaldere temperaturer i nord.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge Nationen viser statistikk fra Meteorologisk institutt at dette ikke er tilfellet. Nærheten til kysten betyr at den varmeste Nordlandskommunen har en gjennomsnittstemperatur på kun 1,1 minusgrader i januar, mens temperaturen i det indre østland gjerne kan komme ned i under 40 minus, med gjennomsnittstemperaturer på godt under minus 10.

- Underlig avlesning
– Noen må ha lest klimakartet på en veldig underlig måte en gang i tiden, sier Trysil-ordfører og Ap-medlem Ole Martin Norderhaug til avisen.

Norderhaug og Senterpartiets Erling Aas Eng, ordfører i Tolga har begge sett seg lei på denne forskjellsbehandlingen og ber Stortinget om å få lignende fritak som kommunene i nord.

- Urimelig
– Vi har en langt strengere vinter enn mange steder i nord. Og strømutgiftene blir deretter. Da er det urimelig at de har dette fritaket og ikke vi, sier Aas-Eng til Nationen.

Den siste tiden har ekstreme utslag i strømprisen fått mye oppmerksomhet. Problemer med levering fra svensk kjernekraft sendte fredag morgen opp spotprisen på strøm opp til hele 8,20 kroner, mot et normalnivå på 30-40 øre. Dette ble for mye for blant annet tremasseprodusenten Södra Cell i Follafoss i Nord-Trøndelag, som måtte ty til produksjonsstans.

Les mer: Strømsjokket stanset fabrikk i Trøndelag

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere