RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(foto: scanpix)

VM i skattetrykk

Det er ikke deilig å være skattebetaler i Danmark. Sjekk hvor Norge ligger på fersk skatterangering.

Blant OECD-landene er skattertrykket høyest i Danmark, fulgt av Sverige. Deretter er det et hopp ned til Belgia på tredjeplass. Norge ligger som nummer åtte.

Det forteller OECDs årlige oversikt over skatte- og avgiftstrykket i de ulike medlemslandene.

Foreløpige tall for 2008 viser at skatter og avgifter i Danmark utgjorde 48,3 prosent av bruttonasjonalproduktet. I Sverige er tallet 47,1 prosent og i Norge 42,1 prosent.

I både Norge, Sverige, Danmark og Finland har imidlertid skatter og avgifter tatt en gradvis mindre del av BNP de siste to årene. Både Sverige og Danmark har i tidligere år vippet over 50 prosent.

Sør-Korea, Mexico og Tyrkia har lavest skattetrykk i OECD. Blant andre land som legger seg i nedre ende av tabellen er Japan, Sveits og USA.

For hele OECD var det en langsiktig økning i skattene som andel av BNP frem til tusenårsskiftet. Siden har tendensen vært flat til svakt negativ, men i 2008 er det samlet sett klart fall. OECD anslår at samlet skattetrykk falt fra 35,8 prosent av BNP i 2007 til 35,2 prosent i 2008.

Skatteinngangen faller gjerne mer enn BNP i dårlige tider, og i tillegg har flere OECD-land kombinert økte offentlige utgifter med skattekutt for å stimulere økonomien, noe som trolig vil vise seg enda tydeligere i 2009.

Det er verdt å merke seg at OECDs måltall kan endre seg uten at skatte- og avgiftssatsene endres. Et enkelt eksempel: Hvis du kjøper røyk i stedet for mat, øker avgiftsinntektene selv om satsene er de samme som før.

Høyest skattetrykk i OECD:

- Danmark 48,3
- Sverige 47,1
- Belgia 44,3
- Italia 43,2
- Frankrike 43,1
- Østerrike 42,9
- Finland 42,8
- Norge 42,1
- Ungarn 40,1
- Luxemburg 38,3

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere