RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Islamistgruppen al-Shabaab har de siste årene gjennomført en rekke selvmordsaksjoner, som her utenfor et hotell i Mogadishu tidligere i år. Nå angriper de hovedbasen til den fredsbevarende styrken til Den afrikanske union (AU) i Somalia.
Islamistgruppen al-Shabaab har de siste årene gjennomført en rekke selvmordsaksjoner, som her utenfor et hotell i Mogadishu tidligere i år. Nå angriper de hovedbasen til den fredsbevarende styrken til Den afrikanske union (AU) i Somalia. Foto: Omar Faruk (Reuters/NTB scanpix)

- Al-Shabaab angriper basen til fredsstyrke i Somalia

Sist oppdatert:
Al-Shabaab-opprørere drepte tre soldater og en sivil da de angrep hovedkvarteret til Den afrikanske unions (AU) fredsbevarende styrke i Somalia torsdag, ifølge AU.

Det er motstridende opplysninger om omfanget av angrepet, som pågikk flere timer torsdag ettermiddag. AUs fredsstyrke AMISOM opplyser torsdag kveld at soldatene gjenvant kontrollen over basen i Mogadishu etter en skuddveksling der fem gjerningsmenn ble drept.

Ytterligere tre ble pågrepet på basen, som også huser FN-personell.

– AMISOM har gjenvunnet kontrollen over Halane-basen og gjenopprettet ro. Alt AU- og FN- personell er i trygghet, heter det i uttalelsen.

En talsmann for al-Shabaab hevdet tidligere torsdag at opprørerne drepte 14 mennesker i angrepet på basen. Den radikale islamistgruppen er imidlertid kjent for å overdrive tallet på sine ofre.

Eksplosjoner

Politimannen Abdi Ahmed fortalte om kraftige eksplosjoner og skuddveksling ved inngangen til bygget tidlig torsdag ettermiddag.

– Våre krigere har med makt tatt seg inn i AUs base gjennom porten, og nå pågår det kamper inne i basen, sa al-Shabaabs talsperson Sheikh Abdiasis Abu Musab.

– De gjemmer seg, og vi vet hvor de er. Vi er i ferd med å omringe dem, sa oberst Ali Houmed, talsmann for AUs fredsstyrke AMISOM, noen timer senere.

15-20 krigere

FN bruker også det samme hovedkvarteret, som ligger i utkanten av den internasjonale flyplassen i Mogadishu. Hovedkvarteret er omringet av murer.

En vestlig sikkerhetskilde anslo at mellom 15 og 20 væpnede personer hadde gått til angrep, men det er uklart hvorvidt de kom seg inn i selve basen.

22.000 soldater

Det er rundt 22.000 soldater i AMISOM. Siden styrken ble opprettet i 2007 har soldatene klart å drive al-Shabaab-opprørere ut av hovedstaden, men islamistene kontrollerer fortsatt store områder utenfor Mogadishu.

Den siste tiden har opprørsgruppen angrepet offentlige og militære mål, etter alt å dømme med det formål å så tvil om sentralregjeringens og AUs påstand om at de er i ferd med å vinne krigen. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere