RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ANDREW WINNING (Reuters)

- Assange kan utleveres til Sverige

Sist oppdatert:
Britisk høyesterett har besluttet at WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange kan utleveres til Sverige.

Det melder NTB.

Siden 2010 har australieren Julian Assange oppholdt seg i Storbritannia mens utleveringsbegjæringen fra Sverie har blitt behandlet i en rekke rettsinnstanser. I desember 2010 ble han arrestert. Få dager senere ble han løslatt mot kausjon, men han fikk ikke lov til å forlate landet.

Les: Wikileaks-gründer arrestert og Julian Assange løslates

I slutten av august 2010 ble det kjent at Assange var anklaget for voldtekt og seksuell trakassering under et besøk i Sverige. Han ble etterlyst gjennom Interpol, og den svenske statsadvokat Marianne Ny begrunnet arrestordren med at svensk politi ønsket å avhøre Assange i forbindelse med etterforskningen av disse anklagene.

Assange har hele tiden hevdet sin uskyld.

Les: - Kvinnene samtykket til sex

Han motsatte seg utlevering og mener at anklagene er en personlig vendetta fra kvinnenes side.

Les: - Kan være en personlig vendetta

Assange har også vært etterlyst av amerikanske myndigheter siden juni 2010, og frykter at USA vil bruke Sverige for å få ham utlevert til USA. USA mener han er en trussel mot rikets sikkerhet. Årsaken er at WikiLeaks, som Assange grunnla og leder, offentliggjorde 90.000 dokumenter som omhandler USAs krigføring i Afghanistan.

Les: Slik vil USA få klørne i Assange

Wikileaks offentliggjorde også en hemmeligstemplet video som viste hvordan et amerikansk kamphelikopter hadde skutt ned personer i Irak. Også etter arrestasjonen har WikiLeaks offentliggjort en rekke hemmeligstemplede amerikanske dokumenter. Blant andre Nettavisen har skrevet en rekke saker basert på disse lekkasjene.

Les: Søk på WikiLeaks saker i Nettavisen

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere