RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Helle Nilsen (Side2)

- Dette er ikke nødvendigvis sunt

Sist oppdatert:
Side2 testet steviaprodukter.

(SIDE2): Søtstoffet stevioglykosid fra steviaplanten lanseres nå som «det naturlige» søtstoffet og siden stoffet ble godkjent for bruk i Norge i 2012 har produsentene allerede rukket å lansere et knippe produkter.

Og ryktene forteller oss at det vil komme flere produkter i butikkhyllene utover året.

Spesiell ettersmak
Sistemann ut var Coca-Cola som lanserte en grønn iste med stevia. Men den er ikke helt sukkerfri likevel, de har kun redusert sukkerinnholdet med 40 prosent og tilsatt stevioglykosid, som er over 200 ganger søtere enn sukker.

Ifølge Coca-Cola er søtstoffet fra steviaplanten utfordrende å jobbe med fordi det kan gi en litt spesiell ettersmak, derfor har de valgt å kun benytte en andel søtstoff i sin nye te.

Tine har på sin side lansert en iskaffe-latte som kun inneholder søtstoffet, men her får de kanskje hjelp av det naturlige sukkeret i melken, smaksmessig?

Som forbruker må man holde tunga rett i munn, mener vi. Et produkt som blir lansert som søtet med blader fra steviaplanten kan nemlig også inneholde sukker så her gjelder det å lese innholdsfortegnelsen. Vi syns også at mange av produktene fremstår som sunne i sin innpakning. Sjokoladene som heter «Balance» kommer i jordfargene brunt, grønt og beige og gir deg en følelse av at spiser jeg denne tilfører jeg kroppen noe sunt, kanskje kommer jeg i balanse? Sannheten er at du får i deg masse kalorier og få næringsstoffer.

Sunnere enn vanlig sjokolade? Se hva ernæringsfysiolog Silje Bjørnstad mener om det - nederst i saken.

INFORMASJON OM STEVIA/STEVIOGLYKOSID:

Stevia er en plante med søt smak og steviosid (tilsetningsstoff) er et uttrekk fra denne planten.

Planten Stevia er ikke ferdig vurdert og godkjent i EU som næringsmiddel. Stevia er den dagligdagse betegnelsen på planten Stevia Rebaudiana Bertoni. Plantens opprinnelse er fra sør i USA til Mellom- og Sør-Amerika. Planten kultiveres i Paraguay, Mexico, Sentral-Amerika, Japan, Kina, Malaysia, Sør-Korea og enkelte land i Europa.

Den tørkede planten inneholder en kompleks blanding av naturlig søtende glykosider, der steviosid er dominerende.

Planten tørkes og brukes for søtende egenskaper. Tørket stevia er 30 – 45 ganger søtere enn sukker (sukrose).

Steviosid er en fellesbetegnelse for flere steviolglykosider bl.a. Steviol, Stevioside, Rebaudioside A, Rebaudioside B , Rebaudioside C, Rebaudioside D, Rebaudioside E , Rebaudioside F, Dulcoside A,Rubusoside og Steviolbioside.

Steviosid er isolert og renset uttrekk av blad av Stevia Rebaudiana Bertoni. Uttrekket er 250 – 300 ganger søtere enn sukker. Uttrekket har vært brukt som søtstoff i flere år i Sør-Amerika, Asia, Japan og Kina.

Utvinning av steviolglykosid (E960) involverer vann og metanolekstrahering, opprensing og re-krystallisering. Det endelige produktet skal bestå av minst 75 prosent stevioside og/eller rebaudioside A.

Akseptabelt daglig inntak (ADI) ble fastsatt for steviolglykosider til 4 mg per kg kroppsvekt per dag. Dette er det samme nivået som JECFA (WHO/FAOs ekspertgruppe for tilsetningsstoffer) tidligere har kommet fram til. EFSA påpeker imidlertid at både voksne og barn vil kunne få i seg mer enn det akseptable daglige inntaket av disse søtstoffene dersom de brukes i de høyeste dosene produsentene har søkt om godkjenning for.

(Kilde: Mattilsynet)

Vi samlet de produktene vi fant i butikkhylla for en uhøytidelig test. Det viste seg at testpanelet oppfattet de ulike produktene veldig forskjellig, men alle likte produktene som også inneholdt sukker best!

BALANCE Milk
Inneholder: kakaosmør, fiberm søtmelkpulver, kakaomasse, vegetabilsk fett, skummet melkpulver, maltitol, emulgator: sojalecitin,steviol glykosider, naturlig aroma

Næringsinnhold per 100 gram:
498 kcal
Karbohydrater: 23,5
- polyoler 9,9 g
- sukker: 13,4 g
Protein: 9 g
Fett: 37,4 g
hvorav mettet: 23,1 g
Transfett: 0,1 g
Fiber: 24 g
Natrium 141 mg

Kommentarer:

- Denne smaker litt nøtteaktig, og minner meg om Nugatti. Myk og god konsistens, men av balance-sjokolade var den mørke sjokoladen min favoritt.

- God konsistens, litt karamellaktig smak og kan fort bli kvalmende.

BALANCE Noir with sweetener from STEVIA plant fra Klingele Chocolate

Inneholder: Kakaomasse, fiber (polydextrose), kakaosmør, maltitol, emulgator: sojalecitin, søtningsmiddel: steviol glykosider, naturlig vanilje.

Næringsinnhold per 100 gram:
466 kcal
Karbohydrater 16,6 g
polyoler 9,9 g
sukker 1,4 g
stivelse 2,2 g)
Protein: 5,8 g
Fett: 36,7 g
hvorav mettet fett: 22,6 g
Transfett: < 0,5 g
Fiber: 37 g
Natrium: 4 mg


Kommentarer:

- Min favoritt! Bedre konsistens enn de andre stevia-sjokoladene. Den smakte rett og slett sjokoladeaktig, og hadde en søt og god ettersmak
- Ettersmaken er fin, konsistensen god.

- Denne lukter som mørk sjokolade, men smaker som lys kokesjokolade. Denne havner på førsteplass for min del!

Melkesjokolade uten tilsatt sukker Naturlig søtet med stevia (Også glutenfri) fra Sukkerfritt.

Inneholder: Kakaosmør, tørrmelk, søtstoff ((erytritol, stevioglykosider) inulin, kakaomasse, skummet tørrmelk, emulgator, (soyalecitin), naturlig aroma, (vanilje) Inneholder naturlig forekommende sukkerarter (melkesukker)

Næringsinnhold per 100 gram
499 kcal
Karbohydrat: 27,8 g
Hvorav sukkerarter: 14,6 g
Sukkeralkoholer: 12,5 g
Protein: 11,7 g
Fett: 40,6 g
hvorav mettet fett: 25 g
Kostfiber: 14 g
Salt: 0,38 g

Fra produsenten: Inneholder kun 15,3 raske karbohydrater per 100 g.

Kommentarer:

- Sjokoladen blir for søt. Den smaker mer karamell og har en kvalmende ettersmak.

- Denne kan man fort bli kvalm av, sjokoladen er altfor søt. Minner meg litt om en dårlig variant av sjokoladepålegg.

- Smaker veldig lite, og er ikke mye søtsmak i denne. Smuldrete konsistens.

Mørk sjokolade sukkerfri Naturlig søtet med stevia (også glutenfri) fra Sukkerfritt

Inneholder: Kakaomasse, søtstoff (erytritol, stevioglykosider) kakaosmør, inulin, avfettet kakaopulver, emulgator, (soyalecitin) naturlig aroma (vanilje og mynte).
Opplyser om: Søtningsstofffene er erytritol og steviolglykosider:
- Er naturlige
- Har null kalorier
- gir ingen blodsukkerstigning
- Skader ikke tennene

Næringsinnhold per 100 gram:

410 kcal
Protein: 6,5 g
Karbohydrat: 32,5 g
Hvorav sukkerarter: 0,5 g
Hvorav sukkeralkoholer: 29,5 g
Fett: 36,7 g
Kostfiber: 18 g

Fra produsenten: Inneholder kun 3 g raske karbohydrater per. 100 g

Kommentarer:

- Det lukter hvertfall som mørk sjokolade. Denne synes jeg var ganske god og ikke fullt så bitter i smaken slik som mange mørke sjokolader kan være.

- Litt tørr, men fin smak. den smaker rett og slett mørk sjokolade som den skal gjøre.

- Smakte nesten som vanlig mørk sjokolade. Helt ok

Mørk sjokolade med mint sukkerfri Naturlig søtet med stevia fra Sukkerfritt

Inneholder: Kakaomasse, søtstoff (erytritol, stevioglykosider) kakaosmør, inulin, avfettet kakaopulver, emulgator, (soyalecitin) naturlig aroma (vanilje).


Opplyser om: Søtningsstofffene er erytritol og steviolglykosider:
- Er naturlige
- Har null kalorier
- gir ingen blodsukkerstigning
- Skader ikke tennene

Næringsinnhold per 100 gram:

402 kcal
Karbohydrat: 32 g
Hvorav sukkerarter: 0,5 g
Hvorav sukkeralkoholer: 28 g
Protein: 6,5 g
Fett: 36 g
Kostfiber: 18 g

Inneholder kun 4 g raske karbohydrater per. 100 g

Kommentarer:

- Smaker mer mint enn sjokolade, og det passer egentlig godt til denne typen sjokolade. Da føler man seg ikke berøvet av den klassiske søte sjokoladesmaken. Synes denne var medium god.

- Ok smak, men påtrengende myntesmak og sjokoladesmaken blir helt borte. Den lukter også veldig mynte.

- Tam sjokoladesmak, men veldig fremtredende myntesmak. Får liksom ikke helt følelsen av man spiser sjokolade.

Nestea Green tea citrus 40 prosent stevia, 60 prosent sukker, fra Coca-Cola

Inneholder: Vann, sukker, fruktose, surhetsregulerende middel, grønn te ekstrakt, juice fra konsentrat, antioksidant, aromaer, søtstoff (steviolglykosid)

100 ml: 19 kcal /per flaske på 0,5 l: 95 kcal

Protein: 0 g
Karbohydrat: 4,5 g/47,5 g
Hvorav sukkerarter: 4,5 g/47,5 g

Opplyser om: Nestea er mer forfriskende med 40 prosent mindre sukker. Hemmeligheten? Søtstoff fra Stevia. Stevia er en plante fra Sør Amerika, hvor bladene har en naturlig søt smak. Søt smak fra en naturlig kilde.

Dette syns smakspanelet om teen:

- Denne er ikke så søt som de andre iste variantene som selger. Og den smaker veldig «te». Jeg synes denne er god å drikke I små mengder, men jeg hadde ikke drukket hele flasken som en tørstedrikk

- God! Ikke alt for søt og jeg liker den litt bitre ettersmaken av grønn te. Den er ikke så påtrengende. Syns allikevel at en te som smaker som denne ikke burde inneholdt såpass mye sukker som den faktisk gjør. Men jeg kunne gjerne drukket et glass med masse isbiter i på en varm sommerdag. Flasken på 0.5 l burde kommet i en mindre størrelse. Denne bør drikkes kaldt og med en så stor flaske orker du ikke å helle i deg alt før den er varm.

- Denne er veldig søt, men fortsatt veldig god. Smaksmessig kan den kanskje sammenlignes med en mild eplejuice.

Iskaffe Caffe Latte ZERO Uten tilsatt sukker med søtstoff fra stevia fra TINE.

INNEHOLDER: Lettmelk, 30% kaffe, polydekstrose av mais, skummetmelkpulver, aroma, emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), stabilisator (karragenan), surhetsregulerende middel (trinatriumsitrat, kaliumhydroksid), søtstoff (steviolglykosid)

Næringsinnhold per 100 gram:
44 kcal
Karbohydrat 4,4 g
-hvorav: sukkerarter 3,6 g
Protein 2,7 g
Fett 1,7 g
hvorav mettet fett 1,2 g
Kostfiber 3,2 g
Natrium 0,03 g

- Søtlig, men bitter samtidig. Ettersmaken er ødeleggende.

- Å fy! Dette er kanskje noe av det kvalmeste jeg har drukket. Det er bare for søtt, rett og slett vondt.

- Denne er ganske søt, har en karamellaktig smak, men ingen ettersmak. Det er akkurat som smaken blir borte før drikken har passert svelget. Jeg hadde nok ikke orket en hel boks, men et lite iskaldt glass kan gå an. Dessuten syns jeg den smaker omtrent likt som mange av de andre iskaffe-variantene til TINE.

Ernæringsfysiolog Silje Bjørnstad om produktene:

- Stevia er et naturlig søtstoff som kan erstatte sukker eller kunstige søtningsstoffer i ulike mat- og drikkevarer. Søtstoffet påvirker ikke blodsukkeret, inneholder ingen kalorier og skader ikke tennene - noe som kan ses på som positivt.

I 2012 ble søtstoffet godkjent som nytt tilsetningsstoff her i Norge og det kan virke som folk virkelig har kastet seg på en «steviatrend». Det blir stadig reklamert om nye produkter som inneholder stevia og produktet blir også hyppig omtalt på ulike blogger og forum.

Men man skal fortsatt være klar over at selv om noe blir markedsført som «naturlig» eller «et sunnere alternativ til sukker» så skal man likevel passe på mengden av det aktuelle søtstoffet man får i seg. Det finnes nemlig anbefalinger på inntak av stevia og i Norge har søtstoffet fått en ADI-grense (Akseptabelt daglig inntak) på 4 mg per kilo kroppsvekt. Til sammenligning så har søtningsstoffet aspartam en ADI-grense på 40 mg per kilo kroppsvekt.

- Når det gjelder sjokolade så blir dette sett på som «en versting» blant godterier og snop, fordi det ofte har et høyt innhold av både sukker og fett av den usunne typen. Sjokolader søtet med stevia har et mindre innhold av tilsatt sukker og et høyere innhold av kostfiber sammenlignet med de tradisjonelle sjokoladeplatene, noe som trekker opp. Men det er fortsatt mye fett i mange av produktene og steviasjokoladene inneholder også en god del kilokalorier. Disse ligger på cirka 400-500 kcal per hundre gram og vanlige sjokolader inneholder cirka 500 - 600 kcal per hundre gram, avhengig av fyll, nøtteinnhold, om det er lys eller mørk sjokolade og så videre. Derfor er ikke disse steviasjokoladene alltid et automatisk bedre valg med tanke på kilokalorier og fettinnhold.

- Videre så er det greit å være oppmerksom på produkter som blir markedsført med «søtet med stevia» eller «inneholder helt naturlige ingredienser», dette betyr ikke nødvendigvis at produktet er helt sukkerfritt eller fortjener et sunnhetsstempel.

- Se for eksempel på Nestea Green Tea Citrus som vi smakt på i denne testen. Ja, den markedføres med at drikken er søtet med stevia, men det er en god del sukker her også. Et annet eksempel er sjokoladen som har fått navnet «Balance». Selv om denne tittelen kan assosiere til sunnhet og et «trygt valg» hvis man ønsker å redusere energiinntaket, så inneholder sjokoladen fortsatt en god del kalorier og usunt fett. Les derfor grundig på næringsinnhold og innholdsfortegnelse for å få et mer konkret bilde av hva produktet inneholder.

- Hvis du først skal spise godteri og søtsaker er det viktigere å se på mengden på det du putter i deg og ikke minst sette det i sammenheng med resten av ditt totale kosthold. Har du et normalt, sunt kosthold så unn deg gjerne en bit av din favorittsjokolade og ikke få dårlig samvittighet om dette ikke er en variant som er søtet med stevia, mener ernæringsfysiologen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere