RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Helsedirektør Bjørn Guldvog mener det ikke er grunn til bekymring for at andre skal bli smittet av den ebola-smittede kvinnen.
Helsedirektør Bjørn Guldvog mener det ikke er grunn til bekymring for at andre skal bli smittet av den ebola-smittede kvinnen. Foto: Christian Thomassen (NTB Scanpix)

- Flere nordmenn kan bli smittet

Sist oppdatert:
Helsedirektøren sier myndighetene har kontroll på ebola-faren. Neste gang er det ikke sikkert det er så kontrollert.

- Vi er først og fremst nå opptatt av den smittede selv og familien, og vi ønsker å gi den smittede den beste behandlingen som vi kan tilby, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til Nettavisen.

Tirsdag kom den ebola-smittede norske kvinnen til Norge, og helsedirektøren sier at de er godt forberedt.

- Det er gjort en grundig vurdering med tanke på både hvordan denne feltarbeideren kan få best mulig behandling, og hvordan vi gjør det sikkert og trygt i Norge, sier Guldvog.

Les også: 5 metoder kan redde ebola-smittet kvinne

- Grunn til å være urolig
Han vektlegger at Norge har god kompetanse til å håndtere denne typen situasjoner, både når det gjelder transport og behandling på sykehus.

- Vi er trygge på at risikoen som befolkningen utsettes for her, er uhyre liten, sier Guldvog.

- Så folk har ingen grunn til å være bekymret i Norge?

- Ikke for denne transporten og denne situasjonen, men når det gjelder ebola i tiden fremover så er det jo grunn til å være urolig. Ikke først og fremst for Norge, men for verdenssamfunnet som helhet, sier helsedirektøren.

Han sier vi nå har mulighet til å stanse virusutbruddet, men at det krever en samlet innsats fra hele verden.

- Hvis vi ikke gjør det så vil vi oppleve at dette sprer seg til stadig større deler av verden. Men det vil sannsynligvis ikke bli en veldig omfattende smittesituasjon i den vestlige verden, rett og slett fordi dette viruset ikke er så smittsomt som for eksempel et influensavirus, sier Guldvog.

I NORGE: Flyet med den ebolasmittede norske kvinnen landet på Oslo lufthavn tirsdag. Kvinnen, som jobbet for Leger Uten Grenser, er den første nordmannen som er smittet av ebola.


Les også: - Slutt å ringe familien
Les også: - Media er smittet av massehysteri

- Kan bli mindre kontrollert
Guldvog sier at smittesituasjonen i Norge er under «veldig god kontroll».

- Vi opplever ikke at det er noen stor risiko, sier han.

Han påpeker at vi må være forberedt på at flere nordmenn kan bli smittet.

- Nå er dette en person vi vet om, og som vi får kontrollert inn i landet. Det er ikke sikkert det blir så kontrollert hver gang, sier Guldvog, og legger til:

- Folk reiser mye i denne verden, og de kan bli smittet over større områder, spesielt i Afrika. Det betyr at vi må være forberedt på at vi også i Europa får smittede i løpet av det nærmeste året. Det kan skje i Norge, og det kan skje i andre vesteuropeiske land, sier han.

- Kan forekomme menneskelig svikt
Når det gjelder helsearbeiderne som skal behandle den syke kvinnen, gjøres nå alt man kan for å minimere risikoen til å være så lav som mulig.

- Det er alltid en risiko forbundet til å behandle denne typen pasienter, men det er en del av det å være helsearbeider og jobbe med infeksjonssykdommer, sier Guldvog.

Han sier at helsearbeidere som jobber med farlige smitte, er klar over at det er en risiko forbundet med arbeidet.

- De har gode rutiner for å jobbe med det, og vi anser det som trygt. Men det kan alltid forekomme menneskelig svikt, sier han.

Følg Nettavisens live-dekning:


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere