RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hopp-Norge i burka!

Sist oppdatert:
Randi Skaug - den første norske kvinnen på Mount Everest - mener hopp-Norge må kaste burkaen!

Vår ukronede hoppdronning Anette Sagen, hennes talentfulle hoppkollega Line Jahr og de andre hoppjentene får ikke hoppe i Kollen i 2006. Ja, i anno domino totusenogseks! Ikke har hoppjentene verken World-cup, VM eller OL heller. Er det mulig?

Hopp-Norge i burka
På Skiforbundets hjemmesider står det å lese om hopp at målet er å «være verdens viktigste hoppnasjon».

Jaså?

Det finnes ikke én linje om, ikke ett ord om, ikke ett bilde av kvinner som hopper. Og enn videre, hvordan kan en idrett definere en av sine verdier som «vågal», når de ikke engang tør å slippe kvinner til?

Det står videre på hjemmesiden om at «å sprenge grenser ligger i hoppsportens natur». Javel, men det er kanskje avhengig av hvilke grenser vi snakker om?

Jeg utfordrer dere i Norges Skiforbund Hopp: Kast burkaen!

Randi Skaug (46) er første norske kvinne på Everest og en av Norges flittigst benyttede foredragsholdere. Når hun ikke er på ekspedisjon eller holder foredrag, hjelper hun bedrifter å bli gode på gjennomføring.

Av bakgrunn siviløkonom. Mer enn 20 årsnæringslivs- og ledererfaring. Inspirasjon og energi henter hun i naturen - enten i kajakk, på ski, på sykkel eller til fots.

Skaug AS

Vis at dere er vågale, vis at dere satser offensivt og innovativt. Det betyr å ta initiativ og gå foran. Dere har en knallsak. Kjemp kvinnehopp inn i bakken, og dere blir husket - ikke bare her hjemme på skigarden, men internasjonalt - for å gjøre Norge til verdens viktigste hoppnasjon.

Åffer ikke...
Jeg har spurt meg, hva det kan være. Åffer får ikke jentene lov å hoppe i Kollen?

Anette Sagen har hoppet 176,5 meter i Vikersundbakken. Hun kan åpenbart hoppe. Og hoppe langt! Selv etter umenneskelig mediepress og kamp mot overmakten Yggeseth & co, satte hun rekord. Kompetanse, mot og yteevne kan det altså ikke være.

Rundt regnet 100 jenter trener skihopp. Det er en sport i vekst og framgang. Det kan altså ikke være at det ikke finnes interesse eller talenter.

Og jentene fortsetter å trene og hoppe der de finner muligheten. De fører en utrettelig kamp for å få lov. Alle husker vel Vikersund i 2004? Da Anette Sagen var tøffere enn toget og fikk folket på sin side. Nå søker hun FIS om å få hoppe i Planica. Utholdenhet og innsatsvilje skorter det heller ikke på.

Kvinnene har hoppet i Holmenkollen før. Det er første gang flere år at det plutselig ikke går. Kan FIS være så dårlig til å arrangere skirenn?

Idretten trenger penger, og sponsorer trenger tilskuere. Hvordan er det mulig å overse den PR-verdien og publikumsinteressen som ligger rundt de kvinnelige hopperne?

Den siste uken har jeg spurt alle jeg har møtt om de har kjennskap til Anette Sagen og om de visste at jentene ikke får hoppe i Kollen. 100% kjennskap til Anette Sagen. Og 100 prosent oppslutning om at jentene må få hoppe. Tallene får stå for min regning til det måtte bli bevist eller motbevist av noen som velger å bruke penger på en skikkelig markedsundersøkelse.

Et steg tilbake
Jeg er en av de som liker meg best ute. Som småjente på 60-tallet konkurrerte jeg med brødre og venner om det lengste hoppet fra skigarden bak låven. Hendene bak på ryggen, balanse på huk og et kraftfullt hopp ned i snøen.

Vi tok kallenavn fra våre helter som ikke så overraskende het Wirkola og Brandtzæg. Bestefar lagde hoppbakke og sendte oss småtroll utfor. Kjempemoro. Klart vi alle skulle hoppe. Etter hvert skulle vi sette utfor i Hagabakken – bygdas storbakke.

Større fart, lengre unnarenn og høyere svev. Kollen lå foran oss som en vakker drøm. Kanskje kom vi dit, kanskje ikke. Men vi skulle i alle fall ikke bli nektet, hvis vi bare kunne hoppe. Dette er 40 år siden.

Hva i alle verdens dager har skjedd?

I 1934 var det nødvendig å stifte Damenes skiklubb for å sikre renn for kvinner. Hva ville norsk skisport vært i dag uten navn som Marit Bjørgen, Trude Dybendahl, Liv Grete Poirée? Hvilken PR-verdi har ikke disse flotte løperne for Norge?

Det er da en selvfølge at det finnes renn for både kvinnelige og mannlige skiskyttere, langrennsløpere, slalomkjørere, utforkjørere. Men kvinnelige hoppere ... hvorfor i all verden lever denne delen av skisporten 70 år tilbake i tid?

Er du enig? Ta diskusjonen i Veggavisen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere