RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ap (Ap)

- Hyrer inn dyktige snikskyttere fra Iran

Sist oppdatert:
Syriske snikskyttere skal ikke ha vært kvalifiserte nok til å plaffe ned aktivistene.

Syriske myndigheter hyrer inn en rekke snikskyttere fra Hizbollah og Iran som «militære rådgivere» til å drepe regimekritiske aktivister, ifølge en avhopper fra den syriske staten.

Mahmoud Haj Hamad var ansett for å være det syriske finansdepartementets viktigste revisor, og var utplassert i det syriske forsvarsdepartementet. I forrige måned valgte Hamad og familien å flykte fra Syria.

Han er blant de første høytstående kildene fra innsiden av det syriske regimet, som kan bekrefte at president Assad benytter seg av utenlandske styrker til å slå ned på opprøret.

- Var ikke kvalifisert
Hamad sier at regimet henvendte seg til allierte som Iran og Hizbollah, for å få tak i kvalifiserte folk.

- Den syriske etterretningen var ikke kvalifisert, de hadde verken ordentlige snikskyttere eller utstyr. De trengte kvalifiserte snikskyttere fra Hizbollah og Iran, sier Mahmoud Haj Hamad i et intervju med storavisen The Times.

Høytstående kilder i Den iranske revolusjonsgarden har tidligere bekreftet at styrker fra Hizbollah, som er en militant gruppe i Libanon, deltok i kampene i Syria.

- 100 dollar dagen
I tillegg avslører Hamad at en gruppe pøbler, som omtales som Shabiha, får betalt 100 dollar dagen for å bistå syriske sikkerhetsstyrker med «å drepe og torturere regimekritikere».

Pøblene blir ifølge Hamad trent om til å infiltrere demonstrantene og aktivistene. Videre hevder avhopperen at forsvarsbudsjettet til Syria har doblet seg det siste året. Bakgrunnen skal være at regimet trenger penger for å finansiere innleid militærpersonell fra utlandet. Pengene blir angivelige hentet fra andre departement, deriblant helsedepartementet.

Ifølge Hamad, så lovpriser det syriske regimet de utenlandske styrkene for deres ferdigheter innen gatekamper.

- På randen til å kollapse
Syria har mistet store skatteinntekter fra opprørernes skanser som Homs, Hama og Deraa. I tillegg har landet fått en rekke økonomiske sanksjoner mot seg.

Nå tror Hamad at Syria er på randen til å kollapse.

- Den syriske økonomien har kollapset, og vil ikke overleve nok en måned. Jeg tror den vil falle sammen i februar. Og Iran kan ikke fortsette med å gi dem penger fordi de sliter med sin egen økonomi, sier han og henviser til nylige innført sanksjoner mot det iranske regimet.

FN anslår at 5400 mennesker har blitt drept i løpet av opprøret som startet i mars måned i fjor.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere