RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STOLTE: Et strålende fornøyd kongepar for nyrenoverte Oscarshall som ble gjenåpnet denne uken.
STOLTE: Et strålende fornøyd kongepar for nyrenoverte Oscarshall som ble gjenåpnet denne uken. Foto: Camilla Flaatten (Side2)

- Men har ikke slottet blitt fint da?

Sist oppdatert:
Kongeparet er synlig stolte av gjenåpningen av Oscarshall - se bilder fra lystslottet her!

(Oscarshall/SIDE2:) - Men har det ikke blitt fint da? smiler dronning Sonja (72) til pressekorpset som hadde møtt opp for gjenåpningen av ærverdige Oscarshall på Bygdøy.

Se bilder av lystslottet nederst i saken!

Lystslottet har vært under rehabilitering i over tre år, og ble fysisk stengt i 2006. Bygningen, som tidligere var babyrosa, er igjen blitt kalkhvit og absolutt alt ned hver minste detalj er restaurert tilbake til sin opprinnelse fra 1852 da kong Oscar og dronning Josefine tok i bruk sitt nye lystslott.

Eiendommen på Frognerkilen skal etter planen bli tilgjengelig for publikum i sommermånedene, og også bli tatt mer i bruk av kongefamilien selv. Oscarshall er eid av staten men disponeres av kongefamilien.

- Jeg tror nok publikumsgjestene kommer til å bruke det mest, men vi håper selvfølgelig at vi kan få brukt det mer også. For eksempel til mottakelser, små konserter og ulike arrangementer, sa kong Harald (72).

- Vi hadde en lunsj her i forbindelse med 70-årsjubileet vårt og da fikk gjestene våt mat fordi det ikke var kjøkken tilgjengelig i huset. Men det har det blitt i kjelleren, både kjøkken og toaletter som litt gjemt i forhold til resten, forteller dronning Sonja.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Hemmelig kulturskatt
Kongen og dronningen har vært ivrig med i prosessen med restaureringen av slottet - der særlig norsk nasjonalromantisk kunst har kommet til sin rett igjen. Gude og Tidemand er blant malerne som har satt sitt preg på rommene her.

- Her er det en del hemmeligheter som jeg tror publikum vil sette stor pris på, sier kong Harald og viser til de mange maleriene som befinner seg i spisesal, soveværelsene og salongen. samtlige malerier har blitt tatt ned, vasket og blitt mye lysere enn de har vært tidligere - slik at man nå kan få en mye bedre inntykk enn før.

Dronningen, som er svært interessert i interiør og arkitektur, beskriver Oscarshall som et smykke og en viktig kunstskatt for Norge.

Unikt bygg
Det knytter seg mye historie rundt byggingen av lystslottet som startet i 1947 - arkitekten var den danske Johan Henrik Nebelong. Midlene til slottet, eller villaen som den ble kalt på 1800-tallet, var det den svært velhavne dronning Josefine som bidro med.

- Det er uten tvil en unik bygning i norsk sammenheng med sitt nygotiske, mauriske og engelske særpreg. Det er ingen andre slike bygg i hele Skandinavia, og for kong Oscar var det svært viktig å få vist fram norsk bondekultur. Det var også en vei mot det demokratiserte Norge der kongen spilte en stor rolle, sier seksjonsleder hos Riksantikvaren, Ulf Holmene.

I værelset til kong Oscar er det bilder av Hans Gude og relieffene av billedhogger Christopher Borch som ifølge Holmene nok var et kjærlighetserklæring til dronning Josefine. Deres forhold var ikke noe særlig da de var kronprinspar, de bodde på hvert sitt soverom og hadde det ikke bra - men da Oscar ble konge, så kom forholdet seg betraktelig noe slottet også tydelig bærer preg av.

- Jeg tror kjærlighetsrelieffene av Borch er et klart tegn på at forholdet deres vokste seg sterkt. Også det at våpenskjoldene til begge er representert i takene på flere rom viser at paret var likestilt og moderne, sier Holmene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Holdt seg innen budsjettet
Totalrenoveringen av lystslottet kommer som nummer tre i rekken av renoveringen av eiendommer. Først Slottet, deretter Kongsgården og så Oscarshall. Renoveringen av de to første er en kjent sak både de økonomiske kostnadene og hvor lang tid det tok, men argumentene for å vente med Oscarshall var fordi de samme aktørene står bak, og et ønske om at det skulle bli gjort på akkurat den måten som var ønskelig.

- Vi er stolte over at vi har overholdt budsjettet på 115 millioner. Bygget har vært i en skikkelig dårlig forfatning i mange år, men nå har både innsiden og parken ute fått en verdig og skikkelig renovering, sier administrasjons- og fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Oscarshall vil være åpent for publikum alle dager utenom tirsdag i sesongen som strekker seg fra 1. april til 1. oktober.

2280

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere