RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thinkstock (Thinkstock)

- Omega-3 har ingen effekt

Sist oppdatert:
Ingen vits i å sløse bort penger på tilskudd av omega-3, mener den svenske professoren.

(SIDE2): En ny forskningsrapport slår beina under tidligere studier om at omega-3 fettsyrer hjelper mot hjerte- og karsykdommer.

- Ingen virkning
Verdens største diabetesstudie, ORIGIN-studien viser at fettsyrene ikke hadde noen som helst virkning på hjerte- og karsykdommer blant denne gruppen.

Diabetespasienter har en større risiko for hjerte- og karsykdommer, skriver svenske Aftonbladet.

- Men omega-3 fettsyrer hadde ingen som helst effekt på dødeligheten i hjerte- og karsykdommer hos pasientene og heller ikke på antall slaganfall og hjerteinfarkt sammenlignet med dem som fikk placebo. Det hadde ingen effekt i det hele tatt, på hvor syke pasientene var eller på overlevelse, sier Rydén til avisen.

Ifølge professoren gjelder det samme for friske personer.

Betaler du for omega-3?
- Jeg håper virkelig ikke folk betaler for omega 3. Det fins ingen grunn til å betale penger for omega-3, mener han. Stikk i strid med de fleste andre anbefalinger.

Norske helsemyndigheter anbefaler først og fremst å spise fet fisk for å få i seg omega-3 fettsyrene. Det gjør man aller best ved å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, der 200 gram av fisken bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. De som derimot spiser lite fet fisk, anbefales å ta et daglig tilskudd av tran eller andre omega-3 tilskudd.

På norske Helsedirektoratets nettsider kan vi lese at en rapport utarbeidet av Vitenskapskomiteen for mattrygghet konkluderer med at det er en klar link mellom inntak av omega-3 og hjerte- og karsykdommer.

«Inntak av gitte mengder marine omega 3-fettsyrer (DHA og EPA) gir gunstige helseeffekter, særlig i forhold til hjerte- og karsykdommer. Rapporten viser også at en del grupper i befolkningen har et inntak av omega 3-fettsyrer som er lavere enn anbefalt. Det gjelder særlig barn og unge.»

Den svenske professoren er også enig i at fisk er sunt og oppfordrer alle til å spise fet fisk tre ganger i uken istedenfor å kjøpe tilskudd.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere