RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Foto: Shutterstock (Foto: Shutterstock)

– Sukker er kroppens hovedfiende

Sist oppdatert:
Forfatteren av boka «Anticancer» mener sukker, omega 6 og tilsetningsstoffer er kreftverstinger.

(SIDE2): Den amerikanske legen og psykiateren David Servan-Schreiber ble diagnostisert med hjernesvulst for 16 år siden. Gjennomgangen av mangeårig europeisk og amerikansk forskning har resultert i bestselgerboken hans «Anticancer», skriver Dagbladet, onsdag.

Noen av rådene kjenner vi til fra før, mens andre er mer kontroversielle. Som for eksempel at sukker kan være en årsak til kreft og at meieriprodukter står på hans Nei-liste.

Sukker, for mye omega 6 og tilsetningsstoffer bør står på Nei-listen, ifølge boka.

Andre matvarer som står på Nei-listen er; Solsikke-, soya og maisolje, konvensjonelle meieriprodukter (Fordi de inneholder for mye omega 6.) Pommes frites, potetgull, stekte forretter, ikke-økologisk rødt kjøtt, skinnet av fjærkre og skall på ikke-økologisk frukt og grønnsaker.

Legen mener sukker bør erstattes med agavenektar, som fås kjøpt i helsekostbutikker. Denne nektaren er søt, men har fremdeles en lav glykemisk indeks.

LES MER HELSE HER

Ikke alle er enige med den amerikanske legen:

– Kreftceller ser ut til å leve bedre når de får tilsatt sukker, og noen kreftcelletyper trenger glukose for å leve. Men å si at sukker er hovedfienden ut fra dette blir helt feil. Sukker er ikke bra for noen, heller ikke når det gjelder kreft. Sukker er ikke årsaken til kreft, påpeker lege og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo Christian Drevon til Dagbladet.

Også advarselen mot tilsetningsstoffer er unødvendig, ifølge Drevon.
– At tilsetningsstoffer skal gi kreft er ikke dokumentert.

Her er Servan-Schreibers JA-liste:

Spis økologisk

Bruk urter som timian, oregano, basilikum, rosmarin

Spis fisk to til tre ganger i uken

Brokkoli er en effektiv antikreft grønnsak

La det bli en vane å bruke purre, løk og hvitløk i maten

Hovedretten din bør bestå av minst 80 prosent grønnsaker

La sukkerinntaket kun bestå av sukker fra frukt

Drikk tre kopper grønn te hver dag

Spis økologisk fjærkre og egg

Soyamelk, soyayoghurt

Olivenolje

Rapsolje

(Kilde: Anticancerbook.com)

Kreftforeningen og Opplysningskontoret for frukt og grønt har kommet med boka «MAT MOT KREFT» (Kagge) . Den får du i bokhandel og i grønnsaksdisken hos enkelte matvarekjeder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere