RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Togangriper så jihad-video på YouTube

Sist oppdatert:
Fransk påtalemyndighet sier de har sterke beviser på at angrepet mot et tog fra Paris til Amsterdam forrige uke var nøye planlagt.

Etter å ha gått om bord i toget i Brussel tok Ayoub El Khazzani fram mobilen og så på en ekstremistisk video på nettstedet YouTube, ifølge statsadvokat François Molins.

– Lydsporet oppfordret troende til å kjempe og ty til våpen i profetens navn, sier han.

270 kuler
Med seg på togturen hadde 25-åringen et Kalasjnikov-gevær med 270 kuler, en Luger-pistol, en flaske med bensin og en boksåpner. Da han kom skjorteløs og bevæpnet ut av toalettet, kastet fem medpassasjerer seg over ham.

Khazzani har forklart at han planla å rane togpassasjerene, en forklaring påtalemyndigheten fester stadig mindre lit til. De tror heller ikke noe på forklaringen om at han tilfeldigvis fant mobiltelefonen og våpnene i en park kvelden før angrepet.

– Angrepet virker planlagt og målrettet, sier Molins, som har siktet 25-åringen for drapsforsøk som del av en plan om å utføre terror.

– Ingen våpentrening
Etterforskerne undersøker nå om gjerningsmannen har hatt hjelp fra andre i forkant av angrepet. Molins sier Khazzanis Facebook-profil på mystisk vis ble stengt dagen etter.

Tirsdag ble to hus i bydelen Sint-Jans-Molenbeek i Brussel gjennomsøkt av belgisk politi i forbindelse med saken. Politiet tok med seg flere gjenstander fra husene.

Khazzani har tidligere oppholdt seg i flere europeiske land, blant dem Frankrike. Han kom i søkelyset til tysk etterretning i mai da han gikk om bord i et fly til Tyrkia, noe som skapte bekymring for at han hadde planer om å reise til Syria. I juni fløy han tilbake fra Sør-Tyrkia til Albania.

To av de fem passasjerene som overmannet gjerningsmannen er amerikanske soldater. En av dem har sagt at 25-åringen tilsynelatende ikke hadde noen våpentrening. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere