RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Bhatti vil ha karikatur-demonstrasjon

Sist oppdatert:
En karikaturtegning av profeten Muhammed har opprørt norske muslimer, blant dem Arfan Bhatti.

GRØNLAND (Nettavisen): Arfan Bhatti, som ble frifunnet for terroranklagene i Norges første terrorrettssak, er blant dem som nå mobiliserer for en demonstrasjon i Oslo mot karikaturtegningen av profeten Mohammed.

Dagbladet gjenga tegningen på sin forside 3. februar. I helga og på mandag la muslimske drosjesjåfører i Oslo ned arbeidet noen timer i protest mot tegningen.

Demonstrasjon fredag
Samtidig legges det altså planer om en større demonstrasjon i Oslo fredag.

Ifølge Aftenposten.no skriver Bhatti på Facebook at han håper det blir en fredelig, men hørbar demonstrasjon.

Redaktør og imam møttes
Tirsdag ettermiddag hadde Arfan Bhatti et ærend på Islamic Cultural Centre på Grønland i Oslo, en av Norges største moskeer. Det skjedde samtidig med at imam Mehboob-ur-Rehman ønsket konstituert sjefredaktør Lars Helle velkommen til et møte på sitt kontor.

Dialogmøtet kom i stand etter initiativ fra Høyre-politikeren Aamir Sheikh, som også var til stede. Hensikten, ifølge Sheikh, var å skape forsoning.

Dagbladet vil ikke beklage
Da møtet var over etter vel en time var det klart at det ikke ble den forsoningen Sheikh hadde håpet på.

- Det var et rolig og saklig møte der partene hørte på hverandre, men det ble ingen enighet. Imamen mente Dagbladet burde ha beklaget gjengivelsen av tegningene, men redaktøren ville ikke beklage, sier Aamir Sheik til Nettavisen.

På en improvisert pressekonferanse etter møtet sa imam Mehboob-ur-Rehman at han ikke kan ta ansvaret for de reaksjonene som nå måtte komme.

- Situasjonen har forverret seg
- Jeg føler at situasjonen på en måte har forverret seg. Hadde det blitt enighet på dette møtet, kunne det ha stoppet ekstremistene fra å vise sinne. I og med at man ikke ble enige har vi mindre kontroll med hvem som gjør hva, sier Sheik til Nettavisen.

Han sier han hadde håpet at begge parter ville gi og ta for å få til en forsoning. Til tross for skuffelsen, sier Aamir Sheikh at han trolig igjen vil ta initiativ til et møte. Han oppfordrer også utenriksminister Jonas Gahr Støre om å komme på banen for å roe gemyttene.

- De anerkjente Dagbladets rett til å dekke denne saken, men beklaget bildebruken. Jeg kunne ikke beklage det vi har gjort, heller ikke at noen føler seg såret over tegningene. Folk blir såret av det som står i avisene hver dag. Det er noe av det som smerter i et åpent samfunn med ytringsfrihet, sier Dagbladets Lars Helle til Nettavisen etter møtet.

Bekreftet demonstrasjonsplaner
Bhatti på sin side snakket ikke med imamen, redaktøren eller «fredsmekler» Sheik, men forsvant raskt igjen og var lite lysten til å snakke med pressekorpset som var møtt fram i anledning dialogmøtet.

Til en av de frammøtte journalistene bekreftet han kort at han så fram til demonstrasjonen fredag og uttalte at den blir noe av. «Garantert», sa Bhatti før han tok på seg skoene og forsvant ut i Oslos vinterkledte gater igjen. Dialogmøtet var da så vidt kommet i gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere