Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Foto: OSSERVATORE ROMANO (SCANPIX)

Uklart om EU vil påvirke asyl-Norge

Promotion med annonselenker

Med denne finner du alltid nøklene dine

Oddsen med annonselenker

- Søderlund og Selnæs fortsetter seiersrekken

Justisdepartementet aner ikke hvordan EUs felles asylsystem vil ramme Norge.

I Utlendingsdirektoratets (UDI) årsberetning kommer det fram at norske myndigheter skal i større grad forholde seg til EUs asylpolitikk.

«UDI vil i årene framover jobbe tettere både med andre lands migrasjonsmyndigheter og EU,» lyder UDI-rapporten.

UDI skisserer også opp EUs mål om å implementere et felles europeisk asylsystem (CEAS). Det nye asylsystemet er nedfelt som ett av punktene i Lisboa-traktaten, som trådde i kraft 1. desember i fjor, og skal behandles innen 2012.

«Målet er at alle medlemslandene skal ha en flyktningestatus som både er helhetlig og gyldig i hele unionen. Det samme gjelder de asylsøkerne som ikke får flyktningestatus, men opphold av humanitære grunner eller annet vern,» lyder UDI-rapporten.

Ikke ferdig behandlet
Justisdepartementet kan ikke svare på om asylsøkere med innvilget opphold i EU-land vil kunne bo eller oppholde seg lovlig i Norge, dersom EØS og norske myndigheter tilpasser seg EUs asylpolitikk.

- Spørsmålet om når en innvilget flyktningestatus i én EU-stat skal legges til grunn dersom flyktningen tar opphold i en annen EU-stat i henhold til EU-regelverket, er blant de spørsmål som vil komme til vurdering i EU etter at andre fase av CEAS er implementert og evaluert, sier fagdirektør i Justisdepartementets innvandringsavdeling, Kenneth Baklund, til Nettavisen.

Det europeiske råd og EU-parlamentet skal behandle spørsmålet senest innen 2012, ifølge det såkalte Stockholmprogrammet.

Vil ikke spekulere
Justisdepartementet ønsker derfor ikke å spekulere på hva som eventuelt vil skje dersom dette blir vedtatt og Norge og EØS tilpasser seg regelverket.

- Med andre ord er det her snakk om prosesser som ligger langt fram i tid, og som det nå er altfor tidlig å si noe om utfallet av eller innholdet i, sier Baklund.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

comments powered by Disqus