Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: OSSERVATORE ROMANO (SCANPIX)

Uklart om EU vil påvirke asyl-Norge

Promotion med annonselenker

Endelig er denne på supertilbud!

Oddsen med annonselenker

Inter går på ny smell

Justisdepartementet aner ikke hvordan EUs felles asylsystem vil ramme Norge.

I Utlendingsdirektoratets (UDI) årsberetning kommer det fram at norske myndigheter skal i større grad forholde seg til EUs asylpolitikk.

«UDI vil i årene framover jobbe tettere både med andre lands migrasjonsmyndigheter og EU,» lyder UDI-rapporten.

UDI skisserer også opp EUs mål om å implementere et felles europeisk asylsystem (CEAS). Det nye asylsystemet er nedfelt som ett av punktene i Lisboa-traktaten, som trådde i kraft 1. desember i fjor, og skal behandles innen 2012.

«Målet er at alle medlemslandene skal ha en flyktningestatus som både er helhetlig og gyldig i hele unionen. Det samme gjelder de asylsøkerne som ikke får flyktningestatus, men opphold av humanitære grunner eller annet vern,» lyder UDI-rapporten.

Ikke ferdig behandlet
Justisdepartementet kan ikke svare på om asylsøkere med innvilget opphold i EU-land vil kunne bo eller oppholde seg lovlig i Norge, dersom EØS og norske myndigheter tilpasser seg EUs asylpolitikk.

- Spørsmålet om når en innvilget flyktningestatus i én EU-stat skal legges til grunn dersom flyktningen tar opphold i en annen EU-stat i henhold til EU-regelverket, er blant de spørsmål som vil komme til vurdering i EU etter at andre fase av CEAS er implementert og evaluert, sier fagdirektør i Justisdepartementets innvandringsavdeling, Kenneth Baklund, til Nettavisen.

Det europeiske råd og EU-parlamentet skal behandle spørsmålet senest innen 2012, ifølge det såkalte Stockholmprogrammet.

Vil ikke spekulere
Justisdepartementet ønsker derfor ikke å spekulere på hva som eventuelt vil skje dersom dette blir vedtatt og Norge og EØS tilpasser seg regelverket.

- Med andre ord er det her snakk om prosesser som ligger langt fram i tid, og som det nå er altfor tidlig å si noe om utfallet av eller innholdet i, sier Baklund.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus
Våre bloggere

Mina Gerhardsen

Penger lukter faktisk

Sammy Myklebust

Gull til Ægir Bryggeri

Tor Hammerø

Bugge med vennefest

Anders Nordstad

Billig politikk

Kjell-Ola Kleiven

Min største frykt