Nettavisen.no

Tips oss 468 30 050
Foto: Sergei Karpukhin (SCANPIX)

- Medvedev vil be Stoltenberg om gasshjelp

President Dmitrij Medvedev vil trolig be Jens Stoltenberg om å holde prisene kunstig høye.

Neste mandag avlegger Russlands president Dmitrij Medvedev et to dager langt statsbesøk til Oslo.

Medvedev skal blant annet delta på gallamiddag på Slottet mandag kveld, før han treffer statsminister Jens Stoltenberg tirsdag formiddag. Russland-ekspert og forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, tror møtet kan preges av gassamarbeid.

- En viktig sak som sannsynligvis skal diskuteres, er energisamarbeid mellom Norge og Russland. Russland ønsker å drøfte hvordan man kan opprettholde høye gasspriser, sier Godzimirski til Nettavisen.

Gassamarbeid
Norge og Russland konkurrerer om de samme markedsandelene i Europa, men nå begynner utenforstående aktører å presse seg inn på samme marked. Dermed er det fare for at prisene presses ned.

- Kort sagt så er situasjonen at man har fått ny teknologi i USA som gjør det mulig å finne gassreserver som tidligere har vært utilgjengelig. Dette har rammet hele det globale gassmarkedet ved at gassprisene presses ned, og Europa kan få andre gassleverandører fra andre kilder enn Norge og Russland, sier Godzimirski.

- Jeg tror at man kan oppleve en situasjon der Russland ønsker at Norge skal være med på en politikk for å holde gassprisene høyt oppe, men Norge har ikke ønsket å blande politikk og økonomi på dette feltet, sier han.

Ellers tror Godzimirski at samtalene vil dreie seg om fisk, olje og havområder.

- Man har en del fellesinteresser. Det som skjer rundt Stockman er et viktig moment. Her er det to statlige aktører som er tungt inne på eiersiden og som samarbeider om et stort og vanskelig prosjekt. Og så har man fiskerisamarbeid i nord, og så har man en viss interesse av å finne en løsning på delelinjen i Barentshavet, men jeg venter ikke noe gjennombrudd der, sier Godzimirski.

Viktig markering
Videre påpeker Godzimirski at besøket er en svært viktig markering for Norge.

- Det som er viktig for Norge er først og fremst at de får besøk av en president som representerer den største naboen til Norge, og en diger stormakt som er på vei tilbake i posisjon i europeisk politikk, sier NUPI-forskeren.

Forrige gang Norge hadde storbesøk fra Russland var da president Vladimir Putin besøkte Oslo i november 2002. Boris Jeltsin var på oslobesøk i mars 1996.

Den endelige planen for statsbesøket er ennå ikke fastsatt, men Medvedev vil trolig avlegge et besøk på Forsvarsmuseet. Han skal også trolig delta på en kransenedleggelse på det russiske krigsmonument på Vestre Gravlund.

Norge og Russland har siden Sovjetunionens fall hatt et tilsynelatende godt forhold.

- Norge er medlem av Nato, som står høyt på russisk dagsorden. Man betrakter ikke Russland som en militær trussel, men man sier samtidig at det kan oppstå situasjoner hvor Russland kan utfordre Norge på en del felt, sier Godzimirski.

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker fullt navn fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å være anonym, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntakstilfeller vil vi publisere slike anonyme innlegg etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull!
Gunnar Stavrum, sjefredaktør