Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: Roar Grønstad/Romerikes Blad

Skal avlives fordi de ser ulovlige ut

Reisetips med annonselenker

QUIZ: Vet du hvilken amerikansk stat dette er?

Oddsen med annonselenker

18-åringen forbløffet Tippeliga-eksperten: - Har vært enorm

- De har aldri gjort noen noe vondt, sier matmor Ingun Rusthaug. Familien på Kløfta er knust etter politivedtaket om å avlive hundene Gorm og Pablo.

Politiet på Romerike har vedtatt at Ingun Rusthaugs to blandingshunder skal avlives. Dette fordi politiet mener de begge ligner hunder av typen amstaff, og at de er en krysning av den amerikanske hunderasen.

To politibetjenter var hjemme hos familien på Kløfta. En jurist hos politidistriktets forvaltningsavdeling har sett på bilder av hundene. Nå skal de dø.

– At det skal være så enkelt å ødelegge en familie synes jeg er for ille. Gorm og Pablo har aldri gjort noen noe vondt. Politiet mener de ligner, og tror de er krysninger av amstaff, det blir for enkelt, og får fatale følger for oss som er glade i hundene, sier Rusthaug til Romerikes Blad. Til daglig jobber hun som jordmor på Ahus.

Eier må bevise
Forskriften om hunder er krystallklar på punktet om ulovlige hunder.

Så lenge politiet mistenker – ut fra hundenes utseende – at den er ulovlig er det opp til hundeeier å bevise at den er lovlig.

Det er her problemet virkelig dukker opp for Ingun Rusthaug og resten av familien. De kan ikke vise til verken stamtavle eller hvem som er mor eller far til de to hundene.

Veterinær Rune Næverdal ved Skedsmo dyreklinikk forteller at det finnes laboratorier i USA som ved DNA-analyse kan påvise hvilke raser som inngår i en blandingshund, men ikke i Norge.

– Det er mye usikkerhet rundt slike tester. Politiet ville neppe godtatt dette som bevis på at det ikke foreligger ulovlig raseblanding i hunden, sier veterinæren som mener myndighetene har gjort dette enkelt for sin egen del ved å si at det er eier som skal bevise at det ikke finnes ulovlig rasetilblanding. Og ikke politiet selv.

– Slik er loven
Jurist Kjersti Guåker er rådgiver og seksjonsleder for bevillingsseksjonen i Romerike politidistrikt. Hun forteller at politiet har grunn til å tro at hundene til Rusthaug er ulovlige i Norge.

– Dermed er det ifølge forskriften hundeeier som må bevise at de ikke er det. I dette tilfellet har ikke hundeeier gjort det, dermed har vi fattet et vedtak om avliving, slik er loven, sier Guåker.

Rusthaug har klaget vedtaket til politidirektoratet der saken i skrivende stund ligger. Hun synes det i dag er dumt at hun ikke vet hvor hundene stammer fra.

– Vi har fått de fra et omplasseringshjem i Sverige. Dette er nå sju år siden. At hundene våre skal bli avlivet på grunn av utseende og ikke hva de har gjort synes jeg er fryktelig. Jeg synes politiet bør vise skjønn i slike saker, sier hun.

Har én hund i varetekt
Politiet var hos familien på Kløfta i april i år, siden den gang forteller Ingun Rusthaug at familien har vært igjennom det de opplever som et helvete.

De forteller at de hver dag har fryktet at noen skulle hente hundene deres. Frykten ble så stor at de har plassert hundene hos venner og bekjente i perioder.

Mens en av hundene var hos en bekjent i Follo ble den tatt av politiet. Nå er den i politiets varetekt. Romerikes Blad får bekreftet fra politiadvokat Øystein Rusnes i Follo politidistrikt at de har hunden. Det vil ikke bli gjort noe med den før klagen er ferdig behandlet i politidirektoratet.

Rusthaugs datter Solfrid (13) savner Gorm, som er i Follo, og håper nå at noen kan gjøre noe slik at hun kan få se, og kose med ham igjen.

– Han har vært min trøst i mange år. Hver gang jeg har vært lei meg har han kommet og lagt hodet sitt i fanget mitt, og sett på meg med sine store brune øyne, sier hun.

Se flere saker fra Romerike her

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus