RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

3 av 10 spiser rå kjøttdeig

Sist oppdatert:
Frykter det kan føre til at man får i seg E. coli-smitte.

(SIDE2): 30 prosent smaker på rå kjøttdeig mens de lager mat, ifølge forskningskonsernet Nofima.

- Dette er et veldig høyt tall og ganske skremmende med tanke på at bakterier i rått malt kjøtt kan gjøre oss alvorlig syke, sier veterinær Elin Røssvoll, stipendiat innen mattrygghet hos Nofima Mat og Norges veterinærhøgskole.

E. coli-bakterier finnes i tarmen hos alle varmblodige dyr. Drøvtyggere kan også sporadisk ha de sykdomsfremkallende E. coli-bakteriene (EHEC - enterohemorrhagiske E.coli) i tarmen

Alvorlig sykdom
Røssvoll påpeker at det først og fremst er EHEC, E.coli, man bør være redd for ved spising av rå kjøttdeig.

- EHEC er så sykdomsfremkallende i seg selv at den ikke trenger å oppformeres for at vi skal bli syke av den. Dermed er det like stor risiko for å bli syk av EHEC i fersk kjøttdeig som i kjøttdeig av eldre dato, forteller Røssvoll.

Infeksjon med EHEC kan gi magekramper med kraftig, blodig diaré. En alvorlig følgetilstand som kan oppstå etter en EHEC-infeksjon er hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) som gir akutt nyresvikt. Barn har større risiko for å bli alvorlig syke.

Røssvoll påpeker at ingen av de nyere E. coli-utbruddene i Norge har skyldes kjøtt-/karbonadedeig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere