Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

Angrer krasse formuleringer

Reisetips med annonselenker

Kun denne helgen: Nå sparer du tusenvis på hotellovernatting

Oddsen med annonselenker

Nå er han lei den «forbanna sammenligningen»

Leder i Fremskrittspartiet i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, angrer på formuleringer i innvandringsdebatten.

Frp-toppen Christian Tybring-Gjedde sier han vil uttrykke seg mer forsiktig i innvandringsdebatten etter terrorhandlingene 22. juli, men sier analysene han har kommet med tidligere - blant annet i en omstridt kronikk i fjor - står «fjellstøtt politisk». Det kommer frem i en ny kronikk har har skrevet i Aftenposten.

Utfordret Ap og Høyre om innvandring
Mediene har jaktet på Tybring-Gjedde etter terrorhandlingene på Utøya og i Oslo. Årsaken er at han har vært en av de skarpeste kritikerne av det «flerkulturelle» Norge, «multikulturalismen» som terrorsiktede Anders Behring Breivik har fordømt i sitt forsvarsskrift.

Tybring-Gjedde har utfordret Arbeiderpartiet og Høyre i innvandringsdebatten og snakket om islams økende makt, behovet for å redusere innvandringen fra muslimske land og behovet for å forsvare den kristne kulturarven.

I mai i år skrev han blant annet at «dagens innvandringspolitikk er ikke bærekraftig, verken verdimessig eller økonomisk».

For første gang etter terrorhandlingene ytrer stortingsrepresentanten og lederen i Oslo Frp seg nå offentlig om sin tidligere islamkritikk og innvandringsutspill.

- I overkant krass
Det gjør han i et leserinnlegg i torsdagens papirutgave av Aftenposten.

Om en kronikk han skrev i Aftenposten 27. august 2010 - «Drøm fra Disneyland » - skriver han nå blant annet at den var «i overkant krass og kategorisk» og at den ga «lite rom for nyanser».

«Det har jeg tatt lærdom av», skriver Tybring-Gjedde.

Den gangen - for et år siden - skrev han blant annet dette:

«Hva var galt med norsk kultur, siden dere er fast bestemt på å erstatte den med noe dere kaller flerkultur? Hva er målet med å dolke vår egen kultur i ryggen?

- Vi kan aldri la ham vinne
Nå skriver Tybring-Gjedde blant annet dette:

«Terroristenes mål var å svekke det norske demokratiet. Vi kan aldri la ham vinne. Å lese tidligere ordskifter i lys av terrorhandlingene, er en vanskelig øvelse. Det kan lett oppfattes som upassende og lite sensitivt».

Vil holde liv i innvandringsdebatten
Likevel understreker Tybring-Gjedde at han står fast på sine synspunkter og at han mener innvandringspolitikken ikke vil og ikke bør forsvinne.

«Det opptar våre medlemmer, det opptar innbyggerne og det opptar meg. Menneskerettigheter, verdispørsmål, kultur, demografi og integrering er områder som vil være svært viktige for samfunnsutviklingen i årene som kommer», skriver han.

Tybring-Gjedde mener kronikken fra i fjor står «fjellstøtt politisk» og viser til at også Angela Merkel, David Cameron og Nicolas Sarkozy uttalte at multikulturalismen har feilet.

«Det er ikke mulig at helt ulike kulturer kan leve sammen uten et felles verdigrunnlag, eller grunnplanke, som Senterpartiets Ola Borten Moe så treffende kalte det», skriver han.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus