Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
- SV har mistet sin dimensjon, mener Frank Aarebrot.
- SV har mistet sin dimensjon, mener Frank Aarebrot. Foto: Jarle Vines (Jarle Vines)

Traff blink i Nettavisen

Shopping med annonselenker

Hoka tar fjellstøvler til et helt nytt nivå

Oddsen med annonselenker

Spania kan bli sjokkert på ny

- Det var ikke så vanskelig denne gangen, sier professor Frank Aarebrot.

- På fredag vil Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet bli besatt. Det er jeg sikker på, sa professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB), Frank Aarebrot, til Nettavisen onsdag morgen.

Og det fikk han helt rett i: 18 dager etter at den nyvalgte SV-lederen, Audun Lysbakken (34), forlot sin post, er den nye kabalen klar.

- Klokt av Lysbakken
- Det var ikke så vanskelig, det. Nå tror jeg det blir ro i partiet, sier Aarebrot beskjedent til Nettavisen fredag morgen.

Les også: Jens lager ny regjering på fredag

Aarebrot var både sikker på et regjeringsskifte fredag og at de tre hete navnene var Inga Marte Thorkildsen (35), Bård Vegar Solhjell (40) og Heikki Holmås (39).

Der traff han fullstendig blink.

- Den nye SV-lederen Audun Lysbakken har gjort et klokt valg. Han satser radikalt og på et generasjonsskifte, sier Aarebrot.

Klokken 11.20 kommer statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til å presentere regjeringens tre ferske SV-fjes på Slottsplassen.

- Har vært partileder selv
At veteranen Erik Solheim skubbes ut, i tillegg til Tora Aasland, har Aarebrot følgende kommentar til:

- Det er en nødvendig del av kabalen, gitt at den skal samle alle fløyer og få med nestlederne. Når en ny partileder først skal være slem, hjelper det at offeret selv har vært partileder, sier Aarebrot.

- Hadde Lysbakken kunnet unngå å bytte ut Solheim, hadde han nok gjort det. Solheim er utvilsomt dyktig og vil gå tilbake til UD. Jeg tror ikke det kommer noen «angrep» fra ham, når det første skuffelsen har lagt seg.

- Vet det er stor interesse
Solheim har kalt inn til pressekonferanse fredag klokken 15.30.

- Det gjør han mest fordi han vet det er stor interesse for hans avgang. Nå venter spennende internasjonale oppgaver for ham. Og - han blir nok en «uvanlig byråkrat», med mye spillerom. Det sørger nok Jonas Gahr Støre (Ap) for.

Jens venter med flere endringer
Frank Aarebrot tror det vil komme flere endringer i regjeringen før stortingsvalget i 2013 - men ikke nå:

- Nei, i Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) tror jeg de avventer den videre gjennomgangen i departementene. Å endre på flere statsråder nå, vil kunne gi ufortjent mistanke rundt at her er det noe som ikke har gått etter boken, ifølge Aarebrot.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus