Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Skoleledelsen ser ikke nådig ned på mistanke om brus-nasking.
Skoleledelsen ser ikke nådig ned på mistanke om brus-nasking. Foto: Leserfoto

Tok for mye brus - ble straffet med Holocaust-nekt

Reisetips med annonselenker

QUIZ: Vet du hvilken amerikansk stat dette er?

Oddsen med annonselenker

18-åringen forbløffet Tippeliga-eksperten: - Har vært enorm

En gruppe ungdomsskoleelever fikk ikke besøke Holocaust-senteret etter mistanke om brusnasking.

Hovseter skole vedtok nylig en original måte å straffe elevene sine for noe elevene mener de ikke har gjort.

Den 27. mars i år besøkte 9-klasseelever fra skolen Statens vegvesen i Bjørvika. Der ble det servert lunsj. Men det skar seg alvorlig da det skulle bli utlevert brus.

«Dessverre var det flere i klassen som forsynte seg grådig av brusen sto i kasser, lagret for å kunne drikkes senere», skriver skoleledelsen i et krast brev til foreldrene til rakkerungene.

– Pinlig for skolen

Elevene kunne nemlig få bare én brusflaske hver av de 96 som ble satt på gulvet foran elevene, og det var det ikke alle som fikk med seg.

«Slik oppførsel er pinlig for skolen, siden elevene er ambassadører for Hovseter skole», skriver rektoren.

Det kom fram at enkelte av elevene tok hele to flasker, noe skolen syntes var svært pinlig.

«Skolen har bestemt seg for å reagere tydelig på denne hendelsen ved at de aktuelle elevene ikke får delta på klassens kommende ekskursjon, til Holocaust-senteret, fredag, 13. april», lyder det i brevet.

– Merkelige avstraffelser

Foreldrene til elevene har forståelse for at skolen må utøve en viss form for disiplin, men stusser over reaksjonsformen.

– Jeg skjønner ikke hvordan rektoren mener det er en straff å ikke få lov til å se og høre norske jøders tragiske skjebne, sier en forelder til Nettavisen.

Forelderen, som av hensyn til barna vil være anonym, påpeker dessuten at ifølge elevene satte de flaskene tilbake i kassene når det ble klart at de kunne ta én.

– Hun burde ha kanskje tatt seg bryet med å snakke mer med elevene og læreren, sier forelderen, og mener dette er bare et eksempel på merkelige og kollektive avstraffelser i de skolene vedkommendes barn har vært i.

– Korttenkt

Direktør for Holocaust-senteret, Guri Hjeltnes, vil ikke ta stilling til hvorvidt det var riktig å skolen å straffe elevene, men mener reaksjonen var «korttenkt».

– Det er synd at elevene på Hovseter ikke fikk komme og besøke oss. Jeg vet ingenting om årsaken. Men det framstår forunderlig og korttenkt at et klassebesøk som skal lære dem om tilintetgjørelsen av jødene blir brukt som en avstraffelse, sier Hjeltnes til Nettavisen.

Hun påpeker at Oslo kommune har en avtale med Holocaust-senteret spesielt for at skoleelever fra Oslo og Akershus får komme gratis inn og oppleve senteret.

– Det er veldig uheldig at enkelte av dem holdes tilbake når byen har et slikt enestående senter. Vi synes det er veldig synd, men elevene er hjertelig velkomne hos oss senere, sier hun.

– Tilfeldig

Rektor ved skolen, Evelyn Angell Veglo, sier til Nettavisen at hun er veldig opptatt av at hennes elever er strålende ambassadører for skolen og oppfører seg deretter.

– Men hvordan kan det å ikke få lov til å oppleve og lære om folkemord på jøder som en avstraffelse?

– Det var en tilfeldighet at vi valgte turen Holocaust-senteret som avstraffelse, siden ekskursjonen var den neste på programmet vårt, sier Veglo.

Hun sier at elevene fikk innsyn i historien om jødemordet på en annen måte, gjennom oppgaver på skolen med en teoretisk vinkling.

– Ville elevene ha fått en bedre opplevelse dersom de fikk besøke Holocaust-senteret?

– Vi kan ikke utelukke det, de ville ha fått en annen opplevelse. Men det er viktig at slike ekskursjoner skal foregå i ordentlige former, sier rektoren.

Veglo synes at skolen taklet situasjonen «ålreit».

– Men vi kunne ha brukt mer tid på å undersøke hva som skjedde, vedgår hun.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus