Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Tord Lien er Fremskrittspartiets representant på Stortinget. Han gir seg som politiker i 2013 siden han tiltrer stillingen som direktør for informasjon og samfunnskontakt i Trønderenergi.
Tord Lien er Fremskrittspartiets representant på Stortinget. Han gir seg som politiker i 2013 siden han tiltrer stillingen som direktør for informasjon og samfunnskontakt i Trønderenergi. Foto: Knut Falch/Scanpix

- Irritasjon på Stortinget over streiken

Reisetips med annonselenker

Orlando Blooms 10 beste reisetips

Oddsen med annonselenker

Washington Capitals i glitrende form

Til uka streiker 16.000 lærere og helsearbeidere. Ikke overraskende, mener Tord Lien (Frp).

LO, Unio og YS tok i forrige uke ut 11.400 av sine medlemmer ut i streik.

Onsdag trapper LO Stat opp med 1292 nye medlemmer, mens YS Stat tar ut 600 medlemmer ut i streik, noe som vil ramme spesielt Fiskeri- og kystdepartementet, Utenriksdepartementet og NORAD.

Men det er Unio som virkelig slår på stortromma. Rundt 6400 nye Unio-medlemmer i kommunene og 900 staten tas ut i streik fra onsdag. Da vil Unio ha totalt nesten 16.000 medlemmer i streik.

Unio representerer blant annet landets sykepleiere, lærere, forskere, politiet, fysioterapeuter og prester.

Sammen med Fagforbundet, som tar ut nesten 15.000 ut i streik fase 2 av aksjonen, vil antall streikende i Norge nærme seg 50.000.

– Irritasjon på Stortinget

I kommunal sektor kommer skoler og helsestasjoner i Asker, Askøy, Bergen, Drammen, Kristiansand, Larvik, Lillehammer, Narvik, Sandnes, Tromsø, Trondheim og Ålesund til å bli lammet av streikende ansatte.

Ifølge Fremskrittspartiets Tord Lien har den omfattende streiken skapt irritasjon hos flere politikere på Stortinget, både på venstre- og høyresiden. Men selv er han ikke en av dem.

– I motsetning til mine kolleger lar jeg meg ikke provosere, sier han.

– Selvfølgelig hadde det vært aller best at partene kom til enighet, og de har et ansvar for å gjøre det. Men streiken er forståelig, legger han til.

– Kommunene tjener penger

Han gir uttrykk for at streiken blant lærere og helsearbeidere er nærmest på sin plass. Han sikter til den stadig økende mangelen på disse yrkesgruppene.

– Når vi ser hvor sviktende rekrutteringen av lærere og sykepleiere er, er det ikke tvil om at de trenger virkelig et lønnsløft. De har tapt mot privat sektor i mange år, sier Lien.

Han mener at det bør lønne seg mer å ta tre års utdanning eller mer, og at det gjør det i stadig mindre grad.

– Kompetanse må lønne seg mer, også i stat og kommune, konstaterer Lien.

Han håper likevel at begge parter tar ansvar til slutt, og påpeker at dette går mest ut over en tredjepart.

– Begge parter har et ansvar for å komme til enighet. Kommunene tjener faktisk penger på streiken, siden de ansatte blir lønnet av streikekassa, sier Lien.

– Et hån

Førstkommende tirsdag kl. 12. starter meklingen opp igjen. Ifølge Unio tyder ingenting på at streiken blir avverget på dette møtet.

Unio-forhandler Arne Johannessen sikter til at industrien har fått en lønnsøkning på 4,3 prosent, i tillegg er det ventet enda en økning i lokale forhandlinger til høsten.

– Da er det fryktelig skuffende at sentrale grupper i velferdsstaten blir avspist med et tilbud på tre-tallet. Det kan ikke være sånn at privat sektor forsvinner av gårde, mens våre grupper gang på gang skal bære kostnadene ved en god velferdsstat, sier Johannessen.

Han anklager staten for å se bort fra sedvanen rundt frontfaget, regelen om at konkurranseutsatt industri forhandler først og at dette oppgjøret gir rammene for tarifforhandlingene i de andre sektorene.

– Det er en hån, sier han.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

comments powered by Disqus