Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: NTB Scanpix

Kan bli penge- og bensinkrise

Promotion med annonselenker

Derfor bør du også kjøpe direkte fra Kina

Oddsen med annonselenker

Denne 24-åringen vil bli toppscorer i Tippeligaen

Slik rammes du av streiken.

Etter bruddet i lønnsforhandlingene for offentlig sektor natt til torsdag ble rundt 22 000 ansatte tatt ut i streik.

I pinsehelgen har det ikke vært noen kontakt mellom partene, og denne uken vil mer enn dobbelt så mange tas ut i konflikt.

Det betyr at mange flere vil merke streiken på kroppen.

Vil merkes godt
Det vil bli vanskeligere eller umulig å få utført mange offentlige tjenester. Barnehager, fengsler, svømmehaller og lostjenesten er blant institusjonene som rammes.

Streiken i lostjenesten kan stanse nye forsyninger av drivstoff, noe som kan føre til at det blir knapphet på bensin. At arbeidet med selvangivelsene og utbetalingen av skattepengene blir forsinket som en følge av streik i skattevesenet, er en annen virkning.

- Med opptrappingen følger det at stadig flere vil merke streiken, det er så å si ikke til å unngå. Vi regner med at streiken vil merkes godt den kommende uken, sier leder av LO Stat, Tone Rønoldtangen til NTB mandag.

Fagforbundet, LOs største forbund, starter opptrappingen allerede tirsdag. Da tas ytterligere 14 738 medlemmer ut i streik, noe som bringer det totale antallet medlemmer i streik opp til 24 228.

Klart signal
Mens det i første uttak var hovedsakelig ansatte i administrative stillinger som ble tatt ut, omfatter andreuttaket medlemmer i barnehager, skoler og SFO, idrettsanlegg og svømmehaller, opplyser Fagforbundet.

Resten av opptrappingen følger onsdag. LO stat, som allerede har 3400 medlemmer i departementer og etater ute i konflikt, tar ut ytterligere 1300 i fase to.

YS stat tok ut 1300 medlemmer i første runde og varsler 600 nye. Unio øker sitt uttak med 7300 til 16 000, de fleste av disse i kommunesektoren.

- Det vil bli mest merkbart i helse- og omsorgssektoren, men også barnehager, skole, høyskoler, universiteter og politivesenet blir hardt rammet. Det er jo disse folkene regjeringen sier de vil satse på og som de ønsker flere av framover. Da burde de benytte sjansen nå. Lønningene i offentlig sektor må opp, og denne opptrappingen burde være et klart signal til staten og kommunene, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap), som representerer motparten, staten, i forhandlingene, er ordknapp når NTB spør hvor smertegrensen er.

- Jeg registrerer at organisasjonene varsler opptrapping, men kan ikke kommentere utover at streik er et lovlig virkemiddel og organisasjonene selv bestemmer hvem som tas ut i streik, sa hun mandag.

700 dispensasjoner
De streikende er opptatt av at liv og helse ikke skal settes i fare og gir dispensasjoner der det er nødvendig.

- Vi er veldig bevisst på ikke å ta ut noen som kan gi regjeringen grunnlag for lønnsnemnd, sier lederen i Fagforbundet, Jan Davidsen.

Arbeidsgiverforeningen KS følger med på dispensasjonssøknadene og opplyste fredag at det var sendt inn 1.200 søknader - av disse var 700 innvilget.

Ikke enige i Oslo
Meklingen om lønnsoppgjøret for de ansatte i Oslo kommune pågår fortsatt. Partene tok pause før helgen og fortsetter tirsdag, opplyser mekler Geir Engebretsen.

Også Akademikerne mekler fortsatt med staten og Oslo, mens oppgjøret med KS er satt på vent inntil videre.

Forhandlingene mellom Oslo kommune og de fire arbeidstakerorganisasjonene Unio, Akademikerne, YS og Kommuneansattes hovedsammenslutning omfatter totalt over 40 000 ansatte.

Ifølge Frp-politiker Tord Lien har den omfattende streiken skapt irritasjon hos flere politikere på Stortinget, både på venstre- og høyresiden.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus