Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
SAS offentliggjør kriseplanen om få minutter.
SAS offentliggjør kriseplanen om få minutter. Foto: Espen Solli / Oslo Lufthavn AS

Kan lamme hele flytrafikken fra helgen

Promotion med annonselenker

Derfor bør du også kjøpe direkte fra Kina

Oddsen med annonselenker

Denne 24-åringen vil bli toppscorer i Tippeligaen

Alle flyteknikere og mange flyplassansatte kan bli tatt ut i streik natt til lørdag.

Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Luftfart er innkalt til Riksmekleren på torsdag for å bli enige om årets lønnsoppgjør.

NFO har satt makt bak kravene og har sendt varsel til alle sine 479 medlemmer om streik fra lørdag. Dersom dette blir en realitet vil nesten alle flyteknikere i SAS, Norwegian og Widerøe bli satt ut av spill.

En slik streik vil komme på toppen av den pågående vekterstreiken som trappes opp fra onsdag.

Les også: - Dramatisk for de reisende.

– Full stans på to dager
Det gjelder 225 flyteknikere i SAS, 128 flyteknikere i Widerøe og 121 flyteknikere i Norwegian som jobber på følgende flyplasser: Gardermoen, Torp, Stavanger, Bergen, Førde, Trondheim, Bodø og Tromsø.

– Visse ting på flyene må sjekkes innen 72 timer. Det gjør at det meste kommer til å stoppe opp innen to dager etter at streiken har begynt, sier teknisk sjef i SAS, Gorm Frimansen, til Nettavisen.

For SAS sin del vil en eventuell streik ramme både innenriks- og utenrikstrafikken med unntak av fly som skal til eller fra Danmark og Sverige.

Frimansen sier det er uaktuelt å sende til vedlikehold i andre land.

– Vi planlegger ikke aktiviteter som kommer til å øke konfliktnivået mellom partene, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, vil helst ikke tenke på slike scenarioer og vil ikke begynne å spekulere i konsekvensene før en eventuell streik er et faktum.

– Ved streik er det alltid konsekvenser. Vi håper inderlig at partene blir enige og at en slik streik ikke blir til, sier hun.

– Stor avstand
Roger Handeland, lederen av NFO, vedgår at en slik streik kommer til å få svært alvorlige følger for flytrafikken.

Han sier at organisasjonen ikke har noen intensjoner om å gjøre flykaoset enda større, men understreker at avstanden er relativt stor mellom partene.

– Vi har faktisk akseptert et lønnstillegg på 1,25 kroner per time. Men det er andre ting som godtgjørelser for sertifikater og nattskift samt seniorpolitiske spørsmål som vi har fått bastant nei fra NHO til å diskutere, sier Handeland.

Handeland mener NHO har feilet i å sende forhandlere som har fullmakt til å ta avgjørelser.

– Vi håper de sender noen til meklingen. Vi har ikke tenkt å la dette dra ut i tid slik en del andre forbund har gjort i det siste, men ønsker snarest å få et tilbud vi kan forholde oss til, sier NFO-lederen.

Forhandlingssjef i NHO luftfart, Odd Nymoen, sier til Nettavisen at han er optimistisk og håper at passasjerer og bedrifter slipper å lide ytterligere.

– Vi er i godt håp om at vi skal finne fram til en løsning i meklingen som begge parter kan akseptere, sier han.

Flere streiker
I tillegg til flyteknikere kan det også bli streik blant andre flyplassansatte. LO Stat har tatt ut 176 ansatte ved ni flyplasser, og de fleste av disse kan bli stengt i tilfelle streik. Det gjelder flyplassene i Brønnøysund, Førde, Evenes, Kirkenes, Vigra og Hovden. I tillegg vil Værnes og Gardermoen bli rammet av redusert drift, ifølge NTB. Partene skal også møtes til mekling på torsdag.

Værnes og Gardermoen vil bli rammet av redusert drift i tilfelle streik. Det er ansatte organisert i Norsk Tjenestemannslag og EL&IT Forbundet som eventuelt vil streike, yrkesgrupper som elektromontører, brann- og havarimannskap, teknikere og lufthavnbetjenter.

– Vi må se nærmere på det varslede uttaket, men det får konsekvenser, sier Ove Narvesen i Avinor.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus