Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
(Skjermdump CNN)

Far drepte baby fordi hun var jente

Promotion med annonselenker

Derfor bør du også kjøpe direkte fra Kina

Oddsen med annonselenker

Denne 24-åringen vil bli toppscorer i Tippeligaen

Tre måneder gamle Afreen døde på sykehuset etter å ha blitt slått, bitt, påført svimerker fra sigaretter og fått knust nakken.

Den grusomme episoden skjedde i byen Bangladores slumområder i India. Moren, 19 år gamle Reshma Banu, forteller at barnefaren ga henne et ultimatum da han fikk høre at deres nyfødte baby var en jente.

- Skaff penger eller drep
- Etter fødselen kom han inn og spurte hvorfor i all verden jeg hadde født en jente. Han ønsket seg en gutt, en arving, fordi han mente jenter er for dyrt. Jeg fikk beskjed om at moren min måtte skaffe hundre tusen rupier (cirka 11.000 norske kroner) til bryllupet vårt. Dersom vi ikke fikk pengene ville han tvinge meg til å drepe min nyfødte datter, sier hun gråtkvalt til nyhetskanalen CNN.

Da den tre måneder gamle babyen ble fraktet til sykehus var hun sterkt mishandlet. Indiske myndigheter mener barnefaren slo henne til døde. Ifølge politiet har han tilstått ugjerningen.

- Jeg hadde aldri trodd at han skulle gjøre alvor av truslene og var sikker på at han kom til å elske datteren vår da han holdt henne i sine egne armer, sier moren.

Det eneste minnet hun sitter igjen med fra datteren er en mobilvideo som ble tatt kort tid før faren angivelig slo det vesle spedbarnet i hjel.

Kjønnsselektive aborter
Selv om hendelsen sjokkerer en hel verden rundt seg er den på ingen måte unik i India.

Indiske leger forteller at holdninger, tradisjoner og ikke minst økonomi har gjort det svært farlig å være nyfødt jentebaby i landet.

Landet opplever et stigende gap mellom kjønnene, og det ble i 2011 født langt færre jenter enn gutter. FN har rangert India som verdens farligste land å være jente i.

Selv om kjønnsselektive aborter er forbudt skjer de ifølge indiske leger og forskere stadig oftere.

- Statistikken vår viser at dødeligheten blant jentebarn er langt høyere enn hos guttebabyer. En gutt blir sett på som en bedre investering, derfor er det mange par som går langt for å få «riktig» kjønn. Det er et stort problem fordi det begynner å gå tomt for jenter her, sier doktor Anand Krishnan som arbeider ved India Institute of Medical Sciences.

Ekteskap blakker familiene
Årsaken til den tragiske situasjonen er ifølge CNN at menn i tradisjonelle indiske familier gifter seg og bringer bruden hjem, slik at hun kan ta vare på hans foreldre.

Jentene må på sin side forlate hjemmet uten mulighet til å gi sine foreldre ekstra økonomisk støtte. I tillegg må jentas foreldre ofte betale en medgift for å få henne gift.

Selv om medgift i utgangspunktet er forbudt i India praktiseres skikken blant store deler av befolkningen.

Myndighetene har gjort en stor innsats for å stoppe de meningsløse barnedrapene og har blant annet gjennomført ulike holdningskampanjer i flere byer.

Ofte er det de fattigste som ender med å beholde jentebarna. Årsaken er at de som har råd til det velger å ta ultralyd og aborterer dersom det er en jente.

19 år gamle Reshma Banu vil aldri glemme at hun mistet muligheten til å oppdra sitt førstefødte barn fordi det var en jente.

- Hun hadde akkurat kommet til verden og var helt uskyldig. Likevel drepte han henne. Jeg mistet datteren min. Går det an å oppleve noe verre?

Se reportasje fra CNN Under:

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus