RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nettavisen)

Har tatt ut 35 millioner i utbytte på fem år

Sist oppdatert:
Privat selskap tjener millioner på å drifte norske asylmottak. Enkelte mangler bruksgodkjenning.

Nettavisen skrev i går at Oslo kommune truer med å stenge Torshov transittmottak i Oslo.

Årsaken er at mottaket de siste årene har drevet virksomheten uten nødvendige godkjenninger.

Ifølge Brann- og redningsetaten og en brannteknisk rapport Nettavisen har fått tilgang til har mottaket verken sprinkleranlegg eller nok rømningsveier, noe brannforskrifter krever at finnes i slike bygg.

«Kommunen kan konstatere at bruksendringen er i strid med plan- og bygningsloven og forholdet følgelig er ulovlig», skriver kommunen i et brev datert 19. mars 2012. Likevel har det ikke blitt gjort noe før Nettavisen tok kontakt med Plan- og Bygningsetaten, som da bestemte seg for dra på mottaksbefaring denne uken. Nettavisen fikk ikke ble med.

- Ikke god butikk
Et søk i Brønnøysundregistrene viser at firmaet Link AS, som blant annet drifter Torshov transittmottak, har tatt ut mer enn 35 millioner kroner i utbytte siden 2007. Selskapet, som totalt drifter syv mottak, hadde i fjor inntekter på over 103 millioner, et driftsresultat på på nesten 13 millioner, mens i overkant av 9,5 millioner ble tatt ut i utbytte.

Morten Jørgensen, som er styreleder i Link AS, er ikke enig i at drift av asylmottak er god butikk. Han mener derimot at tallene viser at selskapet har drevet forsvarlig de siste årene.

- Generelt er det viktig å se arbeidet i forhold til asylsøkere i et noe lengre tidsperspektiv. Omfanget av arbeidet med asylmottak styres i hovedsak av ankomstene av asylsøkere, og disse svinger mye. Historisk har dette siden slutten av 1980-tallet svingt i perioder på 6 år. Det betyr høye topper og dype daler, sier Jørgensen til Nettavisen.

TIPS ELLER INNSPILL I DENNE SAKEN? Kontakt Nettavisens journalist: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Styrelederen forteller at selskapet nå er inne i en periode med med markert nedbygging som trolig vil fortsette.

- Link AS var i 2010 ansvarlig for drift av 14 mottak. Sommeren 2012 har vi syv mottak igjen. Dette gjenspeiler også svingningene i selskapets økonomi, sier han.

- I 2011 hadde Link AS lavere inntekter enn året tidligere, samtidig ble tatt ut mer utbytte enn rekordåret i 2010 da dere hadde inntekter på 152 millioner kroner. Hvorfor?

- Utbyttepolitikken i Link AS er knyttet til hva som er hensiktsmessig for selskapet. Det meste av utbyttet i Link AS er konsernbidrag, sier han.

Mottak = Næringsvirksomhet
Utlendingsdirektoratet (UDI) hadde i fjor driftsutgifter på totalt 1 713 741 821 kroner i forbindelse med norske asylmottak.

Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI forteller at de er pålagt av myndighetene å drive et fleksibelt mottakssystem, og at de har klare politiske rammer for hvor mye en mottaksplass skal koste. Ifølge direktøren har myndigheten krav om minst 85 prosent belegg i mottakene. UDI må derfor ofte etablere og legge ned mottak på svært kort varsel, siden antallet asylsøkere kan variere kraftig fra år til år

- Mottakene drives av organisasjoner, kommuner eller kommersielle aktører som kan ha ulik tilnærming og mål for driften. I praksis har det vist seg at ikke veldig mange ønsker å drive mottak. De private selskapene kan ikke drive mottak hvis de ikke tjener penger. For dem er et mottak næringsvirksomhet. Det betyr at de driver mottak blant annet for å tjene penger, sier Grimsmo til Nettavisen.

NØKKELTALL LINK AS:

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere