Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

Sykehus åpner for å la pasienter dø etter Jehovas vitne-tabbe

Reisetips med annonselenker

25 topp destinasjoner i verden

Oddsen med annonselenker

18-åringen forbløffet Tippeliga-eksperten: - Har vært enorm

Sørlandet sykehus med nye retningslinjer.

Sørlandet sykehus HF innfører fra torsdag en ny retningslinje for situasjoner der pasienter nekter blodoverføring.

- Dette er veldig viktig fordi det har vært så mange tolkninger – så den vil gi ryggdekning for helsepersonall, sier fagdirektør Per Engstrand til Nettavisen.

Jehovas vitne
Bakgrunnen for de nye retningslinjene er at en lege ved Sørlandet sykehus Arendal tildigere i år fikk sterk kritikk fordi han foretok en blodoverføring på en kvinne som fikk problemer under en fødsel.

Blodoverføringen skjedde i august 2010 i forbindelse med komplikasjoner da kvinnen i 30-årene skulle føde sitt andre barn.

Da morkaken skulle frigjøres, oppstod det blødninger - og kvinnen fikk da tilført blod.

Dette skjedde til tross for at kvinnen, som er medlem av Jehovas vitner, på forhånd hadde sagt både skriftlig og muntlig at hun ikke ville tillate blodoverføring.

- Denne saken er ikke avsluttet. Nå skal Statens helsetilsyn ser på den, så jeg kan ikke kommentere, sier Engstrand.

Ny retningslinje
Men nå har sykehuset kommet med nye retningslinjer.

LES RETNINGSLINJENE HER

Det var kvalitetsrådet i kirurgisk klinikk ved Sørlandet sykehus HF som tok initiativet til denne.

Bakgrunnen var blant annet utfordringer i lovverket, med spenningen mellom pasientens selvbestemmelse og helsepersonells hjelpeplikt.

- Dette er en sak som skaper masse følelser, selv om den i volum ikke er stor. Derfor tror vi en slik retningslinje vil tjene alle parter, mener Engstrand.

Klinisk etikk-komité ved Sørlandet sykehus HF har gjort en grundig gjennomgang av teksten.

Det har vært avholdt informasjonsmøte med representanter for Jehovas vitner. Professor Aslak Syse og Helse- og omsorgsdepartementet har gitt viktige innspill i tolkningen av lovtekstene.

- Veldig ubehagelig
Retningslinjen ivaretar at pasienter har rett til å nekte blodoverføring, selv om dette kan medføre døden for vedkommende. Dette stiller krav til planlegging av operasjoner, og krav til nektelsen.

Flere sykehus har fulgt arbeidet med retningslinjen ved Sørlandet sykehus HF med interesse. Den vil kunne danne grunnlag for innarbeiding av lignende retningslinjer andre steder i landet.

- Det er ikke noen grunn til at det skal være ulike retningslinjer for ulike sykehus, legger Engstrand til - og oppfordrer ande foretak til å følge etter.

Engstrand understreker alvoret ved å måtte la en pasient dø i verste fall:

- Det veldig ubehagelig å la en pasient dø. Men her er loven klinkende klar så lenge pasienten har tydeliggjort dette på forhånd. Vi gjør det vi kan for å hindre i en slik situasjon.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus