Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: André Skarbø (Leserbilde)

Her stopper cruiseskipet for å hjelpe båtflyktningene

Promotion med annonselenker

Denne dingsen trenger alle kontor

Oddsen med annonselenker

André (18) fikk England-sjokk: - Jeg klarte ikke mer

- En stor kontrast til livet om bord i «The Oasis of the Seas», sier nordmannen André Skarbø.

18 cubanere i en liten gummibåt og verdens nest største cruiseskip, «The Oasis of the Seas». Kontrastene kunne nesten ikke bli større da de to fartøyene møtte hverandre i internasjonalt farvann i Mexicogolfen fredag. Om bord i cruiseskipet var André Skarbø og familien fra Stranda på Sunnmøre, og de ble vitne til hvordan den norske kapteinen Thore Thorolvsen fulgte internasjonale regler til sjøs og beordret stans for å bistå flyktningene.

Fikk mat og vann
- Det var tolv timer før ankomst Fort Lauderdale. Flyktningene fikk mat og vann av mannskapet. Etter en times stopp gikk cruiseskipet videre. De hadde da fått beskjed om at USAs kystpatrulje var på vei, forteller Skarbø på telefon fra «The Oasis of the Seas».

Han berømmer den norske kapteinen på cruiseskipet.

- Tok en stor sjanse
Den norske familien skal etter en ukes cruise besøke USA og blant annet oppleve fornøyelsesparken Disneworld. USA var også målet for båtflyktningene, men deres reise fra Cuba kan ikke ha vært noen fornøyelse.

- De tok åpenbart en stor sjanse. De hadde en liten påhengsmotor og noen padleårer, men med litt sjø hadde ikke den båten holdt seg flytende lenge, sier Skarbø om gummibåten.

Tok bilder fra rekka
Han tok flere bilder av båtflyktningene mens de lå ved siden av cruiseskipet og fikk proviant.

- Passasjerene om bord i cruisebåten samlet seg langs rekka mens dette pågikk, og det ble jo snakket om det etterpå. Det var en liten vekker. Det er en veldig stor kontrast, sier Skarbø til Nettavisen.

Farvann med mye båtflyktninger
I mange år har det gått en stor strøm av flyktninger fra Cuba til USA. Til tross for innstramminger i amerikansk flyktningepolitikk, har de som flykter fra det kommunistiske regimet på Cuba fortsatt en særstatus når det gjelder å få opphold. Det er ikke uvanlig at cruiseskip i området støter på båtflyktninger fra Cuba, hjelper dem og varsler den amerikanske kystvakten. FNs høykommisær for flytkninger registrerer hvert år flere slike hendelser.

Fakta om cruiseskipet

MS «Oasis of the Seas» tilhører Royal Carribean Cruise Line og ble bygget i Åbo i Finland i 2009. Betegnet som verdens nest største cruiseskip etter søsterskipet «Allure of the Seas».

Skipet har en kapasitet på 5400-6400 passasjerer og et mannskap på 2394.

Tonnasje: 225.000 tonn

Lengde: 361 meter

(Kilde: Royal Carribean Cruise Line, Wikipedia)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus