Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Foto: REUTERS TV (Reuters)

Jakter på menn som henrettet «utro kvinne»

Promotion med annonselenker

13 ting du må ha i september

Oddsen med annonselenker

Bryter ut i latter av kompisens Godset-mobbing

Storstilt menneskejakt på mennene som likviderte en hjelpeløs, «utro» kvinne med 13 skudd.

22 år gamle Najiba, som var gift med et Taliban-medlem, var beskyldt for å ha vært utro med en Taliban-kommandør. Hun ble nylig straffet med en offentlig likvidering i sin egen landsby.

En video som er lagt ut på Internett, viser at en kvinne blir regelrett likvidert mens en tilskuerskare bestående av menn jubler høyt. Hendelsen skjedde i den afghanske provinsen Parwan.

- I løpet av en time besluttet de at hun var skyldig og dømte henne til døden. De skjøt henne foran landsbybeboerne i hennes egen landsby, Qol, sier en talsmann for lokalmyndighetene, Roshna Khalid, til nyhetsbyrået AFP.

Videoen viser at en Taliban-soldat hever en automatrifle mot kvinnen og avfyrer 13 skudd i henne, mens folkemengden roper «lenge leve islam» og «lenge leve hellige krigere».

- Flyktet opp i fjellene
Mandag er det iverksatt en storstilt menneskejakt på Taliban-soldatene som drepte kvinnen.

- Vi har sendt en politistyrke til området, forteller guvernør i provinsen Parwan, Basir Salangi, til nyhetsbyrået AFP.

- De leter etter talibanerne som er ansvarlig, men Taliban, inkludert drapsmannen, har flyktet opp i fjellene, sier han.

Natos sjef i Afghanistan, general John Allen, tilbyr nå afghansk politi hjelp med å spore opp og pågripe de skyldige bak det horrible drapet.

Henrettelser av utro kvinner var en vanlig praksis i Afghanistan da Taliban styrte landet før invasjonen i 2001. De siste årene har imidlertid kvinners rettigheter blitt styrket, men nå frykter flere et tilbakeslag nå som Nato trekker seg ut av landet.

USA er bekymret
USAs utenriksminister Hillary Clinton er svært bekymret for utviklingen vedrørende kvinners rettigheter i Afghanistan.

- USA mener bestemt at ingen nasjoner kan oppnå fred, stabilitet og økonomisk framgang om halvparten av befolkningen er umyndiggjort, sa hun på en Afghanistan-konferanse i Tokyo, søndag.

Flere enn 70 land og internasjonale organisasjoner møttes i Tokyo søndag for å drøfte det videre sivile samarbeidet mellom det internasjonale samfunn og Afghanistan.

- Dette er en viktig dag for det videre samarbeidet med Afghanistan. Vi har i dag kommet til enighet om rammene for den internasjonale innsatsen i årene fremover, sier statssekretær Torgeir Larsen, som representerte Norge på møtet, i en uttalelse.

Norge gir 750 mill. i året
På konferansen lovet giverlandene å videreføre eller øke dagens bistandsnivå til Afghanistan i årene fremover. Afghanske myndigheter har på sin side forpliktet seg til en timeplan for et bredt sett reformer, hvor spørsmål som bedre styresett, kampen mot korrupsjon, menneskerettigheter og kvinners rettigheter står sentralt.

- Norge er beredt til å videreføre det høye bistandsnivået på 750 millioner kroner i året fram til 2017, så lenge afghanske myndigheter gjør fremskritt på den reformagendaen de har forpliktet seg til å gjennomføre, sier statssekretæren.

- Målsettingen på sikt er at afghanske myndigheter skal bli selvhjulpne. Men det vil fortsatt være behov for et langsiktig perspektiv på utviklingsinnsatsen i Afghanistan, sier statssekretær Larsen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus